10 неща, които не знаете за меланомата

Препоръчваме ви:

Вероятно сте чували за меланома, но едва ли знаете всички начини да се предпазите. Много хора свързват меланомата с бенки, които се влошават, по-специално тези със светла кожа, които не използват слънцезащитни медикаменти.

Меланомата е едно от най-разпространените ракови заболявания сред младите.

Меланомата е може би най-малко срещаният рак на кожата, но според Американската дерматологична академия, е най-разпространената форма на рак сред младежи между 25 и 29 години и втория по разпространение рак сред хора между 15 и 29 години.

Засяга хора от всички тонове на кожата

Вярно е, че при хората с повече пигмент в кожата, рискът за заболяване от рак на кожата, е по-нисък, тъй като имат по-голяма защита от слънцето. Това обаче не означава, че трябва да пропускат слънцезащитата.

Възможно е, развитието на меланомата да не започне от съществуваща бенка

Съществува раздвоение относно въпроса дали меланомата се развива от „лоши” бенки. Някои вярват, че може да имате доста бенки и те да не водят до меланома, но това не означава, че не можете да се разболеете от меланома по друг начин.

Може да се случи на хора с няколко или без никакви бенки

Да, симптомите на меланомата включват промяна във формата, размера или цвета на бенките и колкото повече бенки имате, толкова е по-висок риска от заболяването. Но дори и хората с малко бенки, не се застраховани от рака.

Може да не е бенка като цяло

Меланомите могат да изглеждат и като синина, която не се лекува или черна линия под нокътя. Меланомата може да се появи в очите, но в изключително редки случаи. Симптомите обикновено не се развива и в двете очи.

Може да се появи на места, които не са изложени на слънце

Например между пръстите, от долната страна на ръцете, от вътрешната страна на бедрата или на гениталиите. Научете се да се самопреглеждате и проучете кои са шестте участъка, които докторите преглеждат.

Развива се и при по-възрастни

При хора на възраст 50-60 години, които са били изложени на слънце, когато са били по-млади, меланомата може да се свърже с мутация на меланоцитите – клетките, които произвеждат мелатонин.

Най-смъртоносната форма на рак на кожата

Според Американската дерматологична академия, на всеки час от рак на кожата умира по един американец.

Но е високолечимо, ако се хване в ранен стадий

Колкото по-рано установите, че имате меланома, толкова е по-голям шансът ви да оцелеете.

Не засяга само любителите на слънчевите лъчи и на солариумите

Хора със случаи на меланома в рода, са много по-податливи на заболяването. Ако родител, брат или сестра от семейството ви страда от меланома, това повишава рискът и вие да заболеете с 10-15%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *