12 знака за депресия при мъжете – част 1

Препоръчваме ви:

Какво представлява депресията

Повече от 5 милиона мъже страдат от депресия само на територията на САЩ всяка година.

Клиничната депресия при жените или мъжете може да доведе до тъга и загубата на интерес  към хобитата и нещата от живота, които ни развличат.

Факт е обаче, че депресията се проявява по различен начин при различните хора.

Докато симптомите, използвани за диагностика на депресията са едни и същи и не зависят от пола, то оплакванията на пациентите и пациентките могат да бъдат еднакви.

Ето кои са 12-те най-често срещани признаци на депресия при МЪЖЕТЕ:

1. Умора

Хората в депресия, преминават през различни емоционални и психологични промени. Могат да изпитват умора, забавяне на физическите движения, говор и мисловен процес.

Според множество проучвания, мъжете са тези, които се оплакват по-често от умора и други психични симптоми на депресия, спрямо жените.

2. Твърде много или твърде малко сън

Нарушения в съня – като инсомния, събуждане твърде рано сутрин или прекомерно многото количество сън са типични показатели за депресия.

Някои хора спят над 12 часа на ден и въпреки всичко се събуждат неотпочинали, уморени и изтощени, като междувременно се будят на всеки два часа.

3. Болки в стомаха или гърба

Здравословни проблеми, като запек или разстройство, както и главоболие или болка в гърба са напълно нормални при депресираните хора.

Въпреки това почти нито един мъж не осъзнава, че тези проблеми могат да бъдат причинени от депресия.

4. Раздразнителност

Вместо да стоят кротки и тихи, при депресия мъжете много често стават раздразнителни и нервни. Ако трябва да опишат сами състоянието си, то най-често обяснението е нещо, като „тъга, премесена с ярост”.

Това е напълно нормално. Негативните мисли са част от депресивните състояния. Това обяснява чувството за раздразнителност.

5. Трудно съсредоточаване

Депресиите понякога могат да отслабят способността да се концентрираш както в личен, така и в професионален план. Депресията е като буря, която прониква в нас и ни кара да се изпълваме с негативни мисли, като мислейки за тях, мозъкът не може да се фокусира върху нищо друго. Това ни прави бавни и мудни.

Депресията може да се разглежда и като обратим мозъчен провал.

6. Агресия или враждебност

Някои мъже избиват депресията си, като стават агресивни и твърде буйни. Мъж, който усеща, че нещо не е наред с него, може да има нужда да демонстрира, че всичко е  наред и е все още силен и способен.

Гнева и агресията въпреки общата си основа са различни от раздразнителността. Агресията е доста по-силна емоция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *