18 причини за болки в стомаха – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

7. Непоносимост към глутена

Някои хора страдат от непоносимост към глутена, протеин, който се среща в пшеницата, ечемика и ръжта. Най-разпространеният вид глутенова непоносимост се нарича целиакия. Глутенът причинява увреждания на тънкото черво, като пречи за нормалнито усвояване на веществата. Това води до образуване на газове, подуване, умора.

8. Ендометриоза

Ендометриозата засяга само жените. Това състояние настъпва, когато клетки от стените на матката се откъсват и се преместват в други части от тялото, обикновено в областта на таза. Като резултат се наблюдава кървене, болки и дори стерилитет.

9. Проблеми с щитовидната жлеза

Въпреки, че щитовидната жлеза е разположена на врата, тя може да причини проблеми и в по-ниските части на тялото. Щитовидната жлеза регулира няколко функции в тялото и е свързана с храносмилателната система. Ако жлезата произвежда по-голямо количество хормони, това може да ускори функциите на храносмилателната система и да предизвика диария или коремни спазми. Ако забави производството на хормони, това кара храносмилателната система да работи по-бавно, а от там настъпва запек и се отделят повече газове.

10. Паразити

Със сигурност никой не обича стомашните му проблеми да се пораждат от наличието на паразити. За жалост обаче, това е доста често срещан проблем. Съществуват много типове паразити, но най-често срещаните са Giardia и  Cryptospodirium, които се появяват при плуване в заразени басейни и езера или при пиенето на заразена вода. Тези паразити са причинители най-често на спазми, диарии и гадене. Симптомите се появяват от няколко дни до 1-3 седмици по-късно.

11. Апандисит

Повечето хора, които получават апандисит, изпитват внезапна и силна болка, която води до спешното. Апандеситът е присъщ за деца и подрастващи и обикновено започва с болки в средната област на корема, преминавайки по-ниско вдясно.

12. Язви

Пептичните язви или язвите на стомаха и дванадесетопръстника е често срещан източник на стомашни болки. Болката обхваща обикновено средната и горната част на стомаха и понякога се появява след хранене. Хора, които страдат от язва на дванадесетопръстника може да се пробудят от силни болки през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *