Домашни решения срещу флегмон

Флегмонът е често срещано и потенциално сериозна кожна инфекция както на по-дълбоките слоеве на кожата, така и на подкожните тъкани. Най-честите причинители са Стафилококовата и Стрептококовата бактерии. Появява се на места, където има нарушения на кожата, например при язви, ухапвания, изгаряне, загрубявана на кожата, след екземи, гъбични инфекции и др.

Фактори, като отслабена имунна система, шарка, херпеси, диабет, затлъстяване, проблеми с лимфната система, наркотици и други, водят до повишаване на риска от развитие на флегмон.

Въпреки че най-често инфекцията се появява по горната част на краката, може да се покаже и навсякъде по тялото. Засегнатата площ обикновено е зачервена, подута, при допир е топла, нежна и болезнена. В повечето случаи състоянието отшумява до няколко дни или седмици, но понякога, може да прерастне в по-голяма и сериозна инфекция. Трябва да знаете, че ако не се лекувате, можете да достигнете и до по-фатално развитие.

1. Масло от чаено дърво – поради силните си антибактериални, антигъбични и противовъзпалителни свойства, маслото от чаено дърво е изключително полезно за борбата с флегмона.

2.Кокосово масло – кокосовото масло притежава средноверижни мастникиселини, по-специално лауринова киселина, която помага в борбата с бактериите. Кокосовото масло е успокояващо за кожата и има оздравителни свойства.

3. Куркума – куркумата е мощен естествен антибиотик и антисептик за предотвратяване и лечение на флегмон. Активната съставка куркумин притежава и противовъзпалителни свойства.

4. Невен – невенът е с успокоително действие за възпалената ви кожа, бори се с инфекциите. Освен това увеличава притока на кръв към засегнатата област, стимулира производството наколаген и подпомага заздравяването на раните.

5. Масло от риган – като натурален антибиотик, маслото от риган е ефективен домашен лек за флегмон. То съдържа фенолни съединения, които са с антивирусно, антибактериално, противогъбично и противовъзпалително свойства.

6. Мед от манука – произтича от Нова Зеландия. Богат е на фитохимикали, които са ефективни срещу развитието на стафилококови инфекции. Допринася и за заздравяването на рани по кожата.

7. Семена от сминдух – семената от сминдух съдържат флавоноиди. Използват се външно върху кожата, за да намаляват възпаленията и инфекциите.

8. Чесън – чесънът е друг природен антибиотик, използван за борба с инфекциите. Благодарение на активното вещество алицин, притежава силни антимикробни свойства. Освен това е подходяща съставка за намаляване на възникнали възпаления.

9. Ехинацея – ехинацеята може да се използва за лечение на флегмон, защото засилва имунната система, съдържа флаваноиди, които имат антибиотични, антимикробни, противовъзпалителни и противоалергичи свойства. Прилага се вътрешно и външно под формата на гел или крем.

10.  Активен въглен – активният въглен помага за изтеглянето на токсините и химичните примеси в организма, които подпомагат развитието на възпаления и инфекции по кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *