Необичайни употреби на утайката от кафе

Не изхвърляйте утайката от сутрешното си кафе, а я използвайте за почистване и дезодориране, за козметична употреба и в ежедневните си дейности. Скромната утайка може да е много функционална, затова не се колебайте да я използвате.

Употреби на утайката от кафе

– Използвайте кафеената утайка като подхранваща съставка за растенията в градината. Някои растения, като например розовите храсти и вечнозелените растения, обичат леко киселинна почва и могат да се подхранят от съставките в утайката. Смесете я с малко от почвената смес на зеленината в градината и я сложете покрай растенията.

– Кафеената утайка може да се употребява за дезодорираща съставка. Изсушете употребяваната кафеена утайка в чинийка и я сложете в хладилника, за да поглъща неприятните миризми от храната вътре. Утайката има същата абсорбираща способност като содата за хляб.

– Утайката има способност да отблъсква котките от зоните, в които не искате да ходят. Те не харесват миризмата й, затова можете да накарате котките да стоят далеч от градината или стаята, като сложите малко утайка в чинийка. Ако не искате котката ви да използва за тоалетна саксията, сложете малко кафеена утайка в нея.

Употреби на утайката от кафе

– Кафеената утайка може да се използва за отстраняване на пепелта в камината. Преди да я почистите, сложете малко утайка върху пепелта и изметете с влажна метла.
– Утайката от кафе може да се употребява за боядисване на тъкани и на косата. Накиснете малко кафеена утайка в гореща вода и използвайте разтвора за боядисване на хартия, тъкани и дори на косата ви, като й придава приятен блясък.

– Утайката е страхотна ексфолираща съставка за кожата. Смесете малко утайка с гел за почистване на кожата и почистете лицето си. Със сместа можете да почистите кожата на лицето и на тялото си. Ако смесите утайка с шампоан, можете да поддържате кестенявия цвят на косите си.

Употреби на утайката от кафе

Премахнете драскотини по мебелировката с утайка от кафе. Добавете малко гореща вода в утайката и нанесете малко от течността върху драскотините по мебелировката с памучно тампонче или клечка за уши. Така драскотините ще са по-малко видими.
– Кафеената утайка действа много добре срещу целулит, не само като ексфолира кожата и подобрява кръвообращението, но също заради кофеина в нея. Смесете четвърт чашка утайка с малко зехтин и нанесете сместа върху влажна кожа. Оставете да подейства няколко минутки и изплакнете с топла вода. Нанесете върху зоните с целулит крем и масажирайте добре върху кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *