Натурални средства срещу косопад и за по-бърз растеж на косата

Препоръчваме ви:

През пролетта и есента е нормално косата да започне да се обновява, така че може да се наблюдава засилен косопад. Ако обаче косопадът е твърде интензивен или продължи повече от 1 сезон, вероятно се дължи на някакви здравословни проблеми. Спрете да употребявате стегнати ластици и да връзвате косата си на стегната прическа, а ако косопадът продължава, консултирайте се с лекар. За да редуцирате косопада и да активирате растежа на косата си, можете да използвате някои натурални средства, вътрешно и външно, стига да сте убедени, че проблемът не се дължи на болестно състояние. В комбинация с правилно хранене, употребата на специална козметика срещу косопад също може да подсили кичурите ви. Ако предпочитате натуралните средства, използвайте маски с жълтък, бира, мед, коприва и репей и рициново масло.

Протеин за здрава коса
Тъй като косъмът е изграден от протеини, недостигът на протеин в диетата може да предизвика косопад. Освен това растежът се забавя, тъй като няма от какво да се изградят новите косми. Включете в диетата си повече протеин, например от крехко месо, протеинов шейк, яйца и бобови храни.

Витамин C за бляскави кичури
Витамин C е много важен компонент за здравината на косата, тъй като той е силен антиоксидант и предпазва клетките от преждевременно остаряване. Включете в диетата си повече цитруси, чушки, магданоз, киви, ягоди и шипки.

Витамини от В групата за засилен растеж на косата

Витамините от В групата, и по-конкретно биотин, са много важни за растежа на косата. Всеки от тях има специфична роля за нейното здраве, като например В3, който спомага за по-добра циркулация на кръвта в скалпа, а това от своя страна води до по-бърз растеж на косата. Добре е тези витамини да се взимат заедно, тъй като те действат в синергия един с друг.

Желязо срещу косопад
Желязото повишава циркулацията на кръвта в скалпа, като така космените фоликули получават повече кислород. Недостигът на желязо може да причини анемия и косопад. Минералът не само се грижи за здравето на фоликулите, но също така способства за растежа на космите. Можете да си го набавите с чай от коприва, с кайсии  и стафиди, както и с черен дроб.

Алкохолът способства загубата на коса
Алкохолът вреди на красотата по много начини. Употребата му може да редуцира растежа на косата и да причини косопад, тъй като той унищожава много от полезните вещества, от които се нуждае организмът и трови клетките.

Водата е полезна за косата

Косата съдържа една четвърт вода, затова недостигът на хидратация може да я изсуши и увреди. Пийте достатъчно вода, за да имате красива коса, която расте нормално. Редуцирайте кофеина, който действа диуретично.

Хормоните влияят на растежа на косата
Хормоните имат важна роля за растежа на косата. Така например при мъжете тестостеронът може да предизвика оплешивяване, а при жените той може да е причина за прекомерно окосмяване. С възрастта хормоните обикновено намаляват и това влияе върху растежа на косата. Някои храни съдържат фитохормони, като например соята и ямсът, но с тях не бива да се прекалява, тъй като могат да причинят появата на болести.

Витамин Е за здрава коса
Особено важен за косата е витамин Е, който може да се употребява както вътрешно, така и външно, като се смеси с растителни масла в маска за коса. Витамин Е стимулира циркулацията на скалпа, което укрепва растежа, а косата изглежда по-здрава. Хапвайте повече ядки и гответе с растителни масла които са студено пресовани, а не рафинирани.

Цигарите способстват загубата на коса

Цигареният дим съдържа толкова много отрови, че е трудно да се обхванат всички негативи от цигарите за здравето и красотата. Съставките му унищожават важни за клетките витамини, например витамин C, редуцират кислорода, който те получават, и ги състарява. Освен това цигарите свиват кръвоносните съдове, така че кожата, включително тази на главата, не получава достатъчно хранителни съставки. Ето защо пушенето понижава растежа и влошава качеството на косата.

Витамин А се грижи за косата
Витамин А е друг важен антиоксидант, който прави косата бляскава. Той се включва в синтеза на мазнини в космените фоликули и укрепва растежа на косата. Хапвайте повече моркови, тиква и яйца, за да си набавите важната за красотата съставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *