10 опасни химикала, които трябва да избягваме – част първа

Много химикали в ежедневието ни се свързват с болести като рак, ранен пубертет, хиперактивност, аутизъм, затлъстяване и още множество здравословни проблеми. Затова специалистите съветват, за да запазим не само нашето здрава, а най-вече здравето на децата ви, да заложим на продукти, които съдържат опасните химикали и да внимаваме със стоките които купуваме. Ванжо е да пише, че са нетоксични.

 

Арсен

За него се знае, че е карцироген, който се свързва с кожата, пикочния мехур, бъбреците и рака на белите дробове, някои храни го съдържат и по този начин увеличавате риска от рак и други здравословни проблеми .

Можем да го избегнем като не пием сокове от ябълка или грозде, защото е изследвано, че в тях се съдържа опасния химикал. Вместо това можем да предложим на децата си самия плод или мляко.

Трябва оризът да се сготвя добре,поне 6 чаши вода на чаша ориз, защото в него също се съдържа арсен.

Също и напитките с ориз за деца под 5 години не са препоръчителни. Ако е възможно избягвате храни с ориз като оризово мляко и оризов сироп. Избягвайте и дървен материал добит под налягане.

Формалдехид

Той е  познат като карцероген, който се свързва с рак на в назалната област. И дразни кожата, като причинява дразнения подобни на алергии. Може да доведе до зачервяване на очите, кихане, сърбеж главоболие, умора и гадене. Намира се в пресовата дървесина  в нашите мебели при някои лепила, в почистващи продукти както и някои марки мокри бебешки кърпички.

Можем да го избегнем като не закупуваме такива мебели, а ако вече имаме трябва да ги почисти и оставим на въздух, ако са били в гаража или мазето.

Следете за подобни надписи на опаковката бронопол, може да пише и  2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

Меркурий

Според последни изследвания е доказана връзката между този химикал и хиперактивнотстта при децата, защото действа на невроните при бременни жени или в ранна детска възраст. Той замърсява въздуха при индустриализацията, а в тялото се наслагва при ядене на ракообразни или стара риба. По-старите термометри също го съдържат.

Можем да го избегнем като не прекаляваме  с похапването на морски деликатеси и внимаваме колко пресни са те. Задължително сменете термометрите ако съдържат опасния химикал.

Бисфенол А или Фталати

Тези два опасни химикала вредят при репродуктивността, причиняват ранен пубертет при момичетата и нисък тестостерон при момчетата и мъжете. Те се използват в пластмасата и можем да го намерим с определени бутилки или консерви. Някои фталати са намерени в детски играчки, но производството им е забранено, но все още се използва при направата на дъждобрани, раници, завеси за душ и при надуваемите играчки. Понеже запазват аромата се срещат и при определени козметични продукти.

За да го избегнем не бива да ползваме пластмаса в микровълновата. Не купувайте и консерви, на които не е упоменато, че не го съдържат. Внимавайте при детските дъждобрани и раници да пише без PVC. Не позволявайте на децата да пипат шишенцата с парфюм, защото може да съдържа опасния химикал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *