7 важни идеи за дома ви в „зелено”

Зеленият дом не само ще помогне на околната среда, но и ще спестите от семейния бюджет, ако искате домът ви да е еко, не са ви необходими големи промени, ето няколко съвета, с които много лесно с малки промени ще постигнете голям ефект.

1. Сменете крушките

Това е един лесен и евтин начин да намалите въглерода в дома си, а и обикновените крушки използват много повече електричество от новите енергоспестяващи.

2. Соларни панели

В повечето случаи соларните панели са набедени като скъпи и грозни за вида на жилището ви, но ако искате да направите дома си по-зелен, то инвестицията ви ще се върне много бързо в сметките за тока, а и вече има програми, които подкрепят скъпото вложение, което прави дома еко.

3.Уплътнете прозорците и вратите

Дори да си мислите, че сте уплътнили добре, след като сте затворили прозорците и вратите, помислете пак.  Ако искате да намалите сметката за тока или парното, уверете, че всяка пукнатина е добре уплътнена, ако все още имате дървена дограма.

4. Често ли пускате водата?

Може да ви се стори странно, но ще направите дома си еко, ако използвате тоалетната чиния само с  тоалетна хартия и биологичен отпадък, всичко друго хвърлено в нея, хаби тонове вода за нищо, това е най-скъпото кошче.

5. Помислете как да замените бойлера

Представете си колко ток хаби бойлерът, който е постоянно включен и започва да затопля отново водата, щом изстине с градус или два. Можете д аго изключвате, когато не ви трябва голямо количество топла вода или при първа възможност да минете на друг източник за топла вода.

6. Изолирайте тавана

Във Великобритания вече има закон за таваните да имат изолация поне 6 сантиметра, тук все още нямаме такава политика, но има програми за изолация на цели блокове, което излиза много по-евтино. Чрез  външната изолация ще спестите много в зимния сезон, защото топлината няма да ви напуска така лесно.

7.  Програмирайте добре термостата

Дори да нямате, вие сигурно често мислите кога да намалите отоплението, щом ви няма дълго вкъщи или времето се окаже по-меко. Този вътрешен термостат, с който си мислите, че пестите електроенергия, всъщност помагате на планетата също. Продължавайте в същия дух, защото сте спестили не само някой лев, спестили сте и от природните ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *