Силата на билките, когато сме безсилни пред безсънието

Препоръчваме ви:

 

Ако сте на мнение, че билките са подходящи само за подправяне на супи, ястия и чай, помислете пак.

От край време те са признати с изцелителните си способности и са една прекрасна алтернативна медицина, дори тогава, когато истинската мълчи и не може да помогне. Ако страдате от безсъние, не желаете да приемате сънотворни или те не ви действат, следващите редове по-долу са специално за Вас.  Билките са много мощна сила, която използвана правилно предотвратява неспокойния сън, особено ако е причинен от стрес и безпокойство. Така че слагайте чайника да се сгрее, сложете щипка лавандула вътре и четете по нататък.

Като всяко друго вещество, попаднало в организма, билките също имат въздействие и предизвикват биохимични реакции в тялото. Може и да останете изненадани, но доста от лекарствата в съвременната медицина са съставени на базата на извлечени екстракти от билки. За разлика от тях, билколечението борави със всички части на растението (корени, листа, стъбла) под всякакви възможни форми (таблетки, стръкове, тинктури, разтвори).

Освен успокояващото действие, което имат билките, някои билки могат да възстановят нивото на серотонин в мозъка (обикновено нивата му са крайно недостатъчни по време на депресия).

Желателно е да се придържате към препоръчителните дози, защото някои лечебни растения са доста силни и могат да причинят замаяност и световъртеж. Ако решите, че херба терапията е за Вас, желателно е да се консултирате със специалист билкар, или в специализирано място за целта. Купувайте билките само от специални за целта магазинчета, които имат сертификати за качеството, в противен случай има опасност да попаднете на разредени билки, които имат доста по-слаби качества, или на заразени такива.

 

Билките, които помагат да заспите

Лайка

Множество проучвания доказват успокоителното й действие, като за разлика от други билки тя може да се приема и от бременни и кърмачки. Може да я добавите във ваната или да запарите 1 ч.л. във вряща вода за 5-10мин.

Хмел

Прочутата съставка на бирата. Това в никакъв случай не означава обаче, че чаша бира е равностойна на чая или есенцията на билката. По-скоро напълнете възглавницата си с изсушен хмел – това е класика при безсъние и нервност. Може да го приемате и на чай, но имайте предвид, че е доста горчив и не е за всеки. Добавете голяма лъжица мед, за да притъпите леко горчивия вкус. Можете да си закупите и под формата на хранителна добавка.

Лавандула

Това е една от билките, с най-голямо успокоително въздействие над човешкия организъм. Идеална е за борене на безсъние, причинено от стрес. Можете да си направите тинктура от нея, като в шише водка я накиснете и оставите да престои около месец. Пийте по 1ч.л. три пъти на ден, докато напрежението отихне. Можете също като хмела, да си направите малка торбичка и да поставите под възглавницата.

Маточина

Използва се като успокояващо средство, както и за храносмилателната система. Можете да си направите отвара от 2-3 ч.л. във чаша вряща вода.

Валериана

Тя скъсява времето, което Ви е нужно да заспите, както и намалява среднощните будения, освен това няма никакви странични ефекти над организма.

Жълт кантарион

Помага при срес и хронично безсъние.

Вижте какви продукти ви предлагаме в борбата с безсънието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *