Продуктите без бисфенол също опасни?

Бисфенолът започва да се слага много продукти още от 50-те години от пластмасата (включително в тази, от която се произвеждат шишетата за минерална вода и бебешки шишета)и различни контейнери за храни, както и компакт дискове. Много проучвания го свързват с появата на рак, репродуктивни и неврологични проблеми, бисфенолът може да доведе до затлъстяване и диабет.

Продуктите, на чиито етикети гръмогласно се твърди че нямат бисфенол, могат да са също толкова токсични, колкото и ако съдържаха самия химикал. Така твърди прочуване на университета на Тексас.

Дори бисфенол S, на който сме изложени в ежедневието може да се намеси на клетъчно ниво при отговора на нивата на естрогена.

Така че проучванията показват, че бисфевол S е също толкова опасен. Макар да пишат, че продуктите нямат самия бисфенол. Но в тях  е широко разпространен и той се разпространява в околната средата. Скорошно прочуване показва, че в 8 различни държави, са открили бисфенол S в урината на 81% от изследваните, а в САЩ този процент достига до 93%, на урина, която съдържа бисфенол.

Много продукти ни уверяват, че нямат бисфенол, но не казват нищо за неговия производен бисфенол S, той го замества в повечето случаи, ако не и изобщо. Проучване от миналата годiна, сочи, че в хартията, която се ползва при изследвания е открит бисфенол S.  Те се ползват при ултразвук и други медицински ехографски изследвания.

Джон Уорнър, президент на Института за зелена химия „Уорнър Бабкок”, споделя, че е страшен фактът как бременните жени  се докосват до тази хартия, по време на безобидния ехографски преглед. Това важи и за всеки от нас,отишъл на рутинен преглед.

Трябва много да внимавате, за да не се окажете подведени от етикетите. Разбира се, тези, на които е упоменато че съдържат някакъв вид бисфенол. Може на някои от тях да липсва такава информация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *