Храни, които подсилват имунитета при простуда и грип

Препоръчваме ви:

Есента е сезон на мира и забавлението и едновременно с това, на настинките и грипа. Времето навън може да бъде ужасно, но вие сте вътре, на топло, със семейството и приятелите си. И се питаме, има ли нещо, което да ни предпази от традиционното разболяване?

Съществува разнообразие от вещества, които се съдържат в различните храни, за които се смята, че помагат за предпазване от различни заболявания. Добавяйки ги към вашият режим, ще повишите тонуса си и ще засилите имунитета си.

Разнообразието от хранителни добавки

Ако настинката не е предизвикала все още главоболие, потърсете хранителната добавка, която може да ви предпази. Разнообразието от подобни вещества е огромно, за съжаление обаче не всички имат този дълготраен ефект, който вие очаквате. За да изберем най-добрия продукт, е необходимо да проучим мнението на някои от специалистите в областта.

Андрографис

Използва се за предпазване или облекчаване на симптомите на настинка и грип. Най-често можете да срещнете билката в комбинация със Сибирски жен-шен. А можете да си я закупите и отделно, препоръчително е приемът й да започне веднага, след като сте усетили първите симптоми на настинка.

Астрагалус

Това растение се използва в китайската традиционна медицина, като имуностимулатор. Съдържа полизахариди, които се смятат за стимулатори в борбата срещу вирусите. Билката се използва предимно за подсилване на имунната система. Доста често се среща в комбинация с други билки или се предлага под формата на хранителна добавка на капсули.

Бъз

Хипократ нарича растението „аптечка“ и последните проучвания подкрепят неговото твърдение. Проучване, направено от израелски учени показва, че екстракт от бъз, наречен Самбукол, може да подтисне растежа на грипните вируси. Същият екип твърди, че пациенти, които са приели веществото, се възстановяват по-бързо. Неговото антиоксидантно действие подсилва имунната система. Бъзът се предлага под формата на капсули или тинктури, а в някои случаи и в комбинации с други съставки. Оптимален прием е от два до три пъти на ден, между храненията.

Орлови нокти и форсития

Тези две растения, които имат дълга история в Китайската медицина, могат да бъдат ефикасни за отблъскване на респираторните заболявания. Притежават уникалното свойство да предпазват едновременно от настинки и грип. Билките се предлагат в разнообразни комбинации.

Африкански здравец (Африкански пеларгониум)

Растението е често използвано в Южноафриканската традиционна медицина за лекуване на кашлици и респираторни заболявания. Изследвания в Европа показват, че билката може да бъде ефикасна срещу зачервено гърло и бронхит.

Пробиотици

Тези приятелски бактерии, които превръщат прясното мляко в кисело, могат да ви помогнат да запазите здравословната си форма. Почти 70% от имунните клетки, които произвеждат антитела, се намират във вътрешността на храносмилателната ви система. Поддържането им във върхова форма, ви помага да се борите с настинките и грипа. Основното предназначение на пробиотиците е да поддържа и засилва имунната ви система.

Витамин Ц

Витаминът е известен с това, че може да облекчава симптомите на настинката. Веществото не предпазва от разболяване, но подпомага имунната система, за да може организмът по-бързо и лесно да се пребори с вирусите. Витамин Ц може да си набавите на първо място чрез консумация на пресни плодове и зеленчуци, предлага се и под формата на таблетки, капсули, ампули за пиене и в комбинации с други вещества.

Цинк

Минералът помага при борбата с хремата. Освен това, облекчава симптомите на настинка, както и подпомага за блокирането на вирусите. Предлага се освен под формата на таблетки и в разнообразни комбинации, като може да се срещне и под формата на назален спрей, за борба с инфекциите в носната кухина. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *