Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Groupe BerdouesCarrotenHimalaya DragScotish Fine SoapsБалчоKentPranaromVita Focus3ChenesMustelaEucerinKloranePop
06/07/2012

13 способа да пестите вода

Учените предупреждават за опасност от недостиг на питейна вода, а огромна част от болестите по света се дължат на замърсяване на водата, която хората използват. Ние разполагаме с вода, която е на наше разположение през цялото време, затова рядко осъзнаваме колко ценен ресурс е тя и колко важно е да я пестим. Има много начин за пестене на вода, но всички зависят от мотивацията и желанието ви.- Когато миете чиниите не оставяйте водата да тече през цялото време - накиснете съдовете с вода, почистете ги с гъба и чак тогава пуснете водата, за да изплакнете съдовете. Можете да монтирате накрайници на чешмите, които пропускат водата на спрей, вместо на силна струя.

- Някои домакински уреди използват твърде много вода за тяхната работа. Помислете дали тези уреди са ви наистина нужни, например уред за лед, а ако да - дали не можете да закупите нови, които са с по нисък разход на суровини.

- Регулирайте пръскачката в градината така, че тя да полива само вашата морава, а не тротоара и улицата.- Пускайте пералня и съдомиялна, само когато има достатъчно дрехи и съдове да се напълнят. Месечно по този начин може да спестите 4000 литра вода.

- Ако искате да пиете студена вода, поставете шише с вода в хладилника, за да разполагате с вода за пиене, вместо да чакате водата да се източи и изстуди.

- Следете месечните сметки за вода за неочаквано високи стойности – това е един от способите да откриете течове.- Поливайте градината рано сутрин или вечер, когато температурите са по-ниски и водата се изпарява по-бавно. Настройте косачката да коси по-високо, тъй като по-високата трева задържа повече влага, за по-дълго време.

- Измивайте плодовете и зеленчуците в голям съд, вместо под течаща вода, като можете да разтворите във водата малко лимонов сок.

- Ако вашият душ пълни с вода една кофа твърде бързо, замислете се за модел душ, който е по-ефективен. Така можете да спестите много вода, около 500 литра.

- Не изливайте водата, която сте използвали за измиване на плодовете, в мивката или тоалетната. С нея можете да полеете градината или домашната зеленина.

- Поставете хранителен оцветител в тоалетното казанче, за да проверите дали нямате неустановен теч. Ако отстраните повредата в системата можете да спестите до 3000 литра вода месечно.

- Проверете дали главният спирателен кран за водата работи изправно и осведомете всички вкъщи къде се намира. Така бихте се предпазили от евентуална авария и наводнение заради нея.

- Различните видове растения изискват различно количество вода, ето защо е добре да не ги смесвате, за да не се налага да ги поливате на етапи.- Монтирайте в кухнята проточен бойлер, който ще затопля водата моментално, а няма да използва водата от банята.

- Ако имате нова съдомиялна машина, можете да редуцирате дозите вода за изплакване или времето за работа. Новите модели съдомиялни са по-ефективни по отношение на разход на суровини и почистват по-добре.

- Изолирайте тръбите с топла вода, за да изстива по-бавно водата в тях.

- Вместо да изхвърляте водата от варени или задушени зеленчуци, можете да я употребите за супа или друга храна.

- Къпете домашните си любимци на моравата, като не използвате химически препарати - така ще оползотворите водата максимално.

- Ако изпуснете кубчета лед на пода, не ги изхвърляйте, а ги поставете в саксията със зеленина да се разтопят.

- Поставете кофа под душа, за да се събира вода, докато чакате да се изкъпете – с нея можете да прочистите тоалетната, да накиснете съдове или да измиете настилката.

 
Коментари
Автор: Георги Димитров-Ampera.bg
От дата: 22/03/2013 15:48
При двуестепенните казанчета липсва воден стълб и промиващия ефект е минимален и то с много вода. Вижте www.ampera3.hit.bg, за да видите как реално ще икономисвате питейната вода.
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!