Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
SchoenenbergerPierre FabreVita HerbVita GoldMa ProvencePremium Health ProductsEos UsaЕвелин 29JamiesonEveline CosmeticsIwostinАрониадаExfoliac
12/07/2012

9 способа да изхвърляте по-малко храна

Замисляли ли сте какви неща има в кошчето ви за боклук? Не ви ли се е случвало по инерция без да се замислите да изхвърляте храни на боклука? Установено е че храните, които се намират в кошчето, са равни на 14% от стойността на дневния разход за храна. Загниването на храните води до освобождаване на метан, който е парников газ и е 25 пъти по-мощен от въглеродния диоксид.1. Следете съдържанието на кошчетоОбърнете внимание в продължение на една седмица какви хранителни продукти поставяте в кошчето. Макар че вероятно ще предизвикаме усмивки по лицата ви, ви съветваме да записвате какво изхвърляте в коша за боклук. Анализът на записките ще ви покаже дали трябва да промените поведението си на пазаруване. Например, да купувате храни в по-малки разфасовки или оставащото количество храна да се постави в херметически затворен контейнер.

2. Подредете хладилника

Почиствайте веднъж седмично хладилника много добре. Това е добре за хигиената вътре в него, а и ще знаете наличните храни вътре. Поставяйте храната в прозрачни контейнери, за да се вижда каква е и колко е.

3. Редуцирайте големината на порциитеПреди да започнете да се храните, замислите се дали ще може да изядете цялата храна от чинията. Това е малко вероятно. Така ще си спестите пари, ако сте в ресторант, а вкъщи ще спестите време и продукти, тъй като ще готвите по-малко храна за същия брой хора.

4. Използвайте храните разнородноВ зависимост от това какво е ястието можете да употребявате различни по вид и зрялост храни. За салата например са ви необходими пресни продукти, но за супи и яхнии можете да използвате леко презрели зеленчуци или храни, които не са съвсем пресни. Ако обаче срокът на годност не съвпада, появила се е плесен или неприятна миризма, не рискувайте.

5. Настройте температурата на хладилникаПроверете настройката за поддържане на определена температура. Препоръчва се вътре в хладилник да се поддържа температура -1 градус, за да не се развалят храните в него.

6. Замразете остатъцитеАко смятате, че скоро няма да се храните с определени храни, може да ги замразите. Тази процедура е много подходяща за замразяване на ядки, тъй като те се запазват за по-дълго време, а можете да замразите плодове и зеленчуци, които да консумирате извън периода на зреене.

7. Планирайте покупките седмица за седмицаМного добра идея е да планирате каква храна ще консумирате за няколко дни напред. Можете да направите и седмично меню, така ще знаете какво да пазарувате и ще спестите време и излишна храна, която да хвърлите на боклука. Можете да планирате храните, така че да се припокриват в различните ястия.

8. Пазарувайте по-честоАко пазарувате веднъж седмично, най-вероятно част от храните ще се развалят преди да дойде време да ги консумирате. Например зеленчуците и плодовете са много нетрайни продукти. Опитайте се да ходите по-често да пазарувате, за да зареждате с прясна храна.

9. Резервен планПреди да пазарувате помислете колко различни ястия можете да изготвите с храните, които ще купите. Често човек сменя желанието си за определена храна, а и в повечето семейства всеки има различен вкус. Така че ще имате възможност да угодите на вас и на другите. Ако решите да купите бамя за супа, вижте какво още можете да сготвите с остатъците от бамята или я замразете във фризер.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!