Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Unimed PharmaNiveaЦветелина ОодВелеви ФармаАлинRocTnt 21Boehringer ISvrRefanPranaromSanct BernardRene Furterer
19/02/2013

33 полезни употреби на содата, част 2

Содата за хляб е не само безвредна, но много практична съставка, която можете да намерите в почти всяка кухня и която има множество употреби.

Част първаПолирайте сребърните вещи
Ползвайте паста от сода и вода, за да изтъркате повърхността на сребърните прибори за маса, на бижутата и на произведенията на изкуството. Втрийте пастата с гъбка и почистете с чиста кухненска кърпа. Измийте повърхностите с вода и подсушете добре, като изтъркате до блясък.

Почистване на микровълновата
Сложете малко сода върху влажна кухненска гъба и избършете вътрешните и външни части на микровълновата. Содата не оставя силна миризма и почиства печките с мека абразивна способност. Ако искате да почистите засъхнали петна по печката, обработете повърхностите със сода, намокрете я с вода и я оставете да подейства няколко часа. Избършете с кухненска кърпа и измийте содата с вода.

Почистване на настилките
Почистете замърсените настилки, без да ги увредите и надраскате, като смесите половин чаша сода за печене с кофа топла вода. Ползвайте гъба или бърсалка, а след това минете отново с чиста топла вода.Полиране на мебелировката
Премахнете петната и драсканиците от мебелировката, които са оставили децата, като навлажните гъба, сложите върху нея малко сода и я втриете върху петната. Содата премахва упорити петна от пастели и полира до блясък. Минете отново с чиста кухненска кърпа и подсушете.

Почистване на завесите за баня
Почистете завесите за баня с кухненска гъба или с четка, върху която сте сложили малко сода, измийте завесата с вода и окачете да изсъхне.

По-бяло пране
За да подсилите почистващата сила на течния препарат за пране на тъканите, смесете дозата с половин чашка сода. Содата почиства, избелва и балансира киселинния баланс, което запазва яркостта на разцветките.По-чиста спортна екипировка
Разтворете в 3- 4 литра вода 5 лъжички сода и разбъркайте. Накиснете в разтвора спортната си екипировка, за да премахнете неприятни миризми и да я дезинфекцирате. Спортните обувки и чанти можете да почистите като ги обработите с малко сода на сухо, оставите я да подейства и ги изтръскате добре, а можете да минете с прахосмукачка, за да премахнете содата.

Срещу мазни петна
Обработете мазните петна в кухнята или в гаража колкото се може по-бързо, след като се появят, тъй като содата попива мазнината, а след това премахнете с четка.

Премахване на неприятни миризми от вътрешността на хладилника
Сложете малко сода в чинийка и я вкарайте в задната част на хладилника, за да поеме неприятните миризми от храна и застояло.Почистване на кухненската дъска
Изтъркайте с малко сода замърсената кухненска дъска, обработете я с гъба и изплакнете с топла вода, за да премахнете неприятни миризми и да я дезинфекцирате след продължителна употреба.

Премахване на неприятни миризми от кошчетата за смет
Обработете вътрешността на кошчето за смет с пакетче сода, оставете я да подейства и изтъркайте с четка на сухо, след което изтръскайте навън содата.

Прочистване на канализацията
За да прочиствате превантивно канализацията от замърсявания, така че да не се налага да я отпушвате с агресивни отровни съставки, сипете половин чаша сода в мивката. Можете да сипете малко оцет, за да разтворите по-добре мазните замърсявания по стените на тръбите. След това изчакайте 20 минутки и пуснете гореща вода.

Грижа за килима
Обработете замърсения килим с малко сода, изчакайте да подейства няколко часа и почистете содата с четка или с прахосмукачка.Премахване на неприятни миризми от вътрешността на гардероба
Сложете сода в торбичка от ажурна тъкан, завържете я и я окачете в гардероба. Можете да сложите содата в чинийка на някое рафтче. Содата ще премахне неприятни миризми и ще попие влагата.

Почистване на миялната машина
Преди да пуснете миялната машина я почистете с малко сода за печене, а по време на изплакването можете да я употребявате като мека почистваща съставка. Ако почиствате външните части ги избършете с кърпа, която е напоена с топла вода.Дезодорирайте леглото на домашното животно
Обработете повърхностите на леглото на домашното животно с пакетче сода, изчакайте 20 минутки и почистете с прахосмукачка, за да премахнете миризмите.

Почистете детските играчки
Детските играчки, особено тези, които не могат да се перат, можете да почистите на сухо с малко сода. Изтъркайте с четка, за да премахнете остатъка от содата.

 
Коментари
Автор: Кирил
От дата: 11/03/2013 20:39
Не се стърпявам да не опиша стерилните свойства на содата, да, тя е перфектна. Мисълта ми е по-скоро за микровълната Ви печка, за която не знаете почти нищо и не знаете на какъв принцип работи ТЯ. На свръх високи честоти от порядъка на 2450мгхц, което в сравнение със съвременните GSM-и е с 2-3 пъти по-висока честота от GSM-те. Това означава, че храната поставена микровълновата печка да се стопли, да се сготви или да се размрази, разгражда храната на съставните й части до молекулярен състав и я превръща в негодна за употреба, т.е. за ядене. Защото се превръща в канцерогенна т.е. почти отровна. Не случайно пред антените на предавателите на радиолокацонните станции дърветата не виреят, вечно жълти и кафяви листа и накрая изсъхват. Поразмислете дали трябва да ползвате нещо, което ви убива бавно, но сигурно.
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!