Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
AdermaAbocaJohnson & JohnsonLoveaВелеви ФармаSanct BernardLieracEucerinComplete PharmaEleaNutergiaMerz PharmaceuticalsФитофарма
26/03/2013

Няколко стъпки за дом без алергени

Препоръчваме ви:

Ако имате алергии или астма, опитайте се да редуцирате максимално алергените в своя дом. Тъй като вашият дом е вашата крепост, не позволявайте в него да върлуват алергизиращи съставки, които да ви разболяват.Спалнята
- Сложете възглавничките и завивките в калъфки, които е най-добре да са с противоалергенна повърхност. Перете калъфките, одеалата и чаршафите си поне веднъж седмично в топла вода, поне 50 градуса по Целзий. Избягвайте пухените завивки, а ако ползвате такива ги перете редовно. Ако имате алергия е добре да избирате спално бельо от синтетични тъкани.
- Ако имате алергия е добре да избягвате мокетите и килимите, тъй като те задържат малки частички, които могат да дразнят носа и дихателните пътища. Добре е настилката в стаята да е линолеум или от дървесина, а ако държите да ползвате килими, използвайте такива, които се почистват лесно, за да можете да ги почиствате редовно. Ползвайте редовно прахосмукачка с ХЕПА филтър.
- Избягвайте огромните и тежки завеси, които се перат трудно и задържат много прах. Сложете щори, които се почистват лесно или завеси от памучна или синтетична тъкан. Добре е мебелировката в стаята да не е с тапицерия, като най-добре да е от пластмаса, метал или дървесина.
- Затваряйте добре прозорците, особено ако живеете в замърсена среда, за да не влизат алергенни частички от външната атмосфера. Монтирайте климатична система с филтър. Почиствайте добре дограмата, за да не задържа плесени, избърсвайте кондензиралата влага по стъклата.
- Дръжте домашните животни далеч от спалнята. Почиствайте козината и лапите на котки и кучета, които имат достъп до стаите, за да отстраните алергенните частички косми и мъртви кожни клетки.

Всекидневната стая
- Настилката е добре да е от линолеум или дървесина, за да не задържа мръсотия и да се почиства лесно. Ползвайте редовно прахосмукачка с воден филтър.
- Заменете тапицираната мебелировка с мебели от пластмаса, метал или дървесина. Заменете завесите с щори, които се почистват лесно, или ги перете редовно.
- Затваряйте прозорците добре и оставете климатичната система да обновява въздуха в стаята, като пречиства от частички.
- Махнете всякакви растения от всекидневната стая, тъй като те могат да акумулират домашна прах, а освен това могат да развият плесен. Ако искате да ги държите в стаята сложете ситен чакъл в горната част на саксиите, за да спрете развитието на гъбички.
- Ако имате алергия избягвайте да ползвате печка на дърва или камина, тъй като горящата дървесина отделя малки частички, които могат да дразнят дихателните пътища. Заменете ги с климатична система или камина на газ.Кухнята
- Използвайте печка на ток, а не на дърва, които замърсяват въздуха в стаята. Монтирайте аспиратор над нея, за да извежда влагата навън.
- Измивайте повърхностите на мивката в кухнята редовно, за да не се развива плесен.
- Почиствайте рафтчетата и чекмеджетата в хладилника, за да премахнете плесените. Същото важи за кухненските повърхности, върху които се съхраняват вещите, особено ако по тях има влага. Проверявайте за течове и ги ремонтирайте преди да избие влага.
- Позиционирайте кошчето за смет така, че до него да нямат достъп вредители. Когато не го ползвайте го затваряйте плътно и изхвърляйте сметта редовно, за да не привлича вредители в кухнята.

Банята
Осигурете добра вентилация в банята, за да не се задържа влагата по стените и настилката. Това е помещението, в което има най-голяма опасност да се развие плесен, която е силен алергизиращ агент. Почиствайте завесите за баня, ваната и плочките. Перете редовно постелките, които задържат влага. Ако имате време подсушавайте най-мокрите повърхности с кърпа и не сушете прането в стаята.Мазето
Избягвайте мокети и килими в такива влажни помещения като тавана и мазето. Ползвайте настилка от линолеум или фаянс. Проверявайте редовно за течове, които могат да активизират плесен, а ако можете монтирайте обезвлажнител. Съхранявайте всякакви вещи в пластмасови кутии, за да не събират домашна прах и плесен, като картонените кутии не са подходящи заради абсорбцията на влага.

В цялата къща
- Избягвайте да поддържате висока температура в стаите си, тъй като тя в комбинация с влага води до развитие на плесени.
- Не допускайте в стаите да влизат вредители, които могат да замърсят повърхностите.
- Не позволявайте да се пуши в стаите, тъй като цигарите замърсяват въздуха, а твърди частички от дима им могат да се акумулират в тъканите и да раздразнят дихателните пътища, когато се погълнат.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!