Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Мирта МедикусBronnleyFlorivitalVita GoldCannadermRevive Snails ExtractA-Z MedicaVitaslimDisneyEleaBoehringer IMerz PharmaceuticalsMustela
02/05/2013

10 домашни растения, които пречистват въздуха в стаята

Повечето хора прекарват огромна част от времето си на закрито, а климатичните системи често ни принуждават да затваряме плътно прозорците. Модерната технология е напълнила стаите с разнообразни отрови, които замърсяват въздуха от мебелировката, от играчките, от боите, от препаратите за почистване, от уредите. Оказва се, че дори в зони, в които въздухът навън е силно замърсен, застоялият въздух в стаята е многократно по-вреден за здравето.Особено вредни за човека са съставки като формалдехида в килими и лепила, химикалите в ароматизаторите и омекотителите за дрехи, летливите вещества в боите, бензен, трихлоретилен, толуен. Смята се, че някои растения имат способност да неутрализират тези отрови и да пречистват въздуха в стаята. Те могат да филтрират до 90% от вредните примеси и химикали. Те не само играят ролята на филтри, а овлажняват въздуха в стаята. Някои растения като мушкато, розмарин, портокал действат бактерицидно като отделят съставки, които убиват патогенните микроорганизми и дезинфекцират. Аспарагусът поглъща частици от тежки метали, а кактусът неутрализира радиацията, като за ефективност е достатъчно да сложите 3- 4 саксии зеленина в стаята.- Бензенът се смята за съставка, която може да причини рак и може да се открие в много лепила, разтворители, бои.
- Формалдехидът е канцероген, който се отделя като газ от новата мебелировка и от новите килими.
- Трихлоретилен, TCE, е разтворител, който се употребява с метални части, за химическо почистване на тъкани, в бои и течности за премахване на боя.
- Толуент може да се отдели от дунапрена, лаковете и лакочистителите.

Ето някои от растенията, които можете да използвате за пречистване на въздуха в стаите

1. Хамедорея, Chamaedorea seifrizii – нарича се още бамбукова палма; пречиства от TCE, бензен, формалдехид; овлажнява въздуха, затова е много подходяща за сухи помещения, но когато е горещо трябва да се полива добре.2. Хризантема, Chrysanthemum morifolium – пречиства стаите от TCE, бензен, формалдехид, като според проучване е най-ефективната зеленина срещу TCE отровата.3. Английски бръшлян, Hedera helix – пречиства въздуха от TCE, бензен, формалдехид, толуен, октан, терпен, като е вероятно най-ефективната зеленина срещу отровата бензен; осигурете на растението влага и сянка, но не забравяйте, че е отровно, ако се погълне част от него.4. Фикус, Ficus benjamina – поема отрови като TCE, бензен, формалдехид, октан и терпен; не изисква много светлина и вирее на по-ниски температури; особено ефективен е срещу формалдехид.5. Драцена, Dracaena massangeana – поглъща добре TCE, бензен, формалдехид; според статистики е най-ефективното растение срещу формалдехид.6. Спатифилум, Spathiphyllum – притежава ефективност срещу TCE, бензен, формалдехид, алкохоли, ацетон, въглероден диоксид; отглежда се лесно, предпочита сянката; растението е отровно, ако се погълне от човек или животно, а ако попадне върху кожата може да причини силно раздразнение.7. Традесканция, Tradescantia pallida – действа добре срещу TCE, бензен, терпен, толуен8. Хемиграфис, Hemigraphis alternate – унищожава отрови като TCE, бензен, толуен, октан, терпен9. Хлорофитум,  Chlorophytum comosum – поглъща огромна част от отровите формалдехид и бензен, 80- 85%, както въглероден диоксид и въглероден окис; повишава кислорода в стаите; отглежда се лесно, добре е да осигурите повече влага, макар че издържа на суша.10. Хоя, Hoya carnosa – премахва отрови като TCE, бензен, толуен, октан, терпен; гледа се лесно и издържа на суша и ниски температури.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!