Как да пазарувате разумно еко стоки

Препоръчваме ви:

Не всички екологични стоки са еднакви. Някои от тях, макар да се водят безвредни за околната среда, всъщност са неразумно скъпи и могат да се заменят с алтернативни еко вещи за бита.

Биоразградими стоки

Напоследък са много популярни биоразградимите стоки, тъй като се смята, че те не вредят на околната среда. Но за да могат съставките да се разградят трябва да има въздух, вода, светлина, микроби и ензими. А тези условия не са достъпни навсякъде, особено в големите градове. Ето защо за предпочитане са материалите, които са за многократна употреба.

Органична козметика
Ако попаднете на козметика, на която пише „натурална“ или „органична“ вижте дали всички съставки са такива. Някои производители слагат в своите продукти 1 органична съставки, изписват с големи букви нейното име на опаковката, а я смесват с други съставки, които не са органични. Търсете опаковки, на които е сложен печат или друг знак на сертифицираща компания, който гарантира характеристиките на стоката.

Месо без хормони и антибиотични съставки
В днешно време консумацията на месо превъзхожда производството. Именно това е една от причините производителите да „блъскат“ животните с антибиотици и хормони, за да произвеждат повече продукция. Ако искате да ги избегнете, търсете опаковки с печат „органично“ или сертификат за еко характеристики.

Бисфенол в пластмасата

Бисфенол-А е промишлен химикал, който е съставна част от производството на някои пластмасови изделия. Установена е връзка на съставката с потенциална опасност за здравето. Всъщност се оказва, че е много трудно да се установи дали пластмасата без вредната съставка е по-безопасна, тъй като се смята, че всички пластмаси вредят на здравето, особено ако са нагрети. Ако се притеснявате за химикалите, които се отделят от пластмасовите изделия, започнете да използвате съдове от стъкло или керамика.

Чанти за многократна употреба

Чанти за многократна употреба са за предпочитане пред найлоновите или хартиените, но всъщност се оказва, че за тяхното производство се използва много енергия, така че от тях има сметка, само ако се употребяват многократно. Според изследване на британска организация една платнена чанта трябва да се използва 171 пъти, за да си изплати вложените в нея вода и енергия. По-добре използвайте хартиена или найлонова чанта, но многократно, докато е в добро състояние, преди да я изхвърлите.

Еко тъкани

Органичният памук е отличен еко избор. За съжаление твърде много от стоките, които са произведени от него, са обявени за еко, а не е употребявана само чиста суровина. А всъщност памукът като култура обикновено се тори с пестициди, за някои от които е известно, че са канцерогенни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *