6 натурални лечебни техники срещу разширени вени

С идването на летния сезон много хора изпитват ужас, когато им се налага да носят дрехи, които показват краката им. Това най-често се дължи на разширените вени. Това състояние засяга поне половината хора на средна възраст. При продължително стоене в изправено положение, налягането на кръвта във вените се увеличава повече от 10 пъти, което води до тяхното разширяване. Допълнителен фактор за появата на заболяването е наднорменото тегло и възрастта, защото с минаването на годините мускулната сила и съпротивителните възможности на стените на вените отслабват. Жените страдат 4 пъти по-често спрямо мъжете. По принцип заболяването не е сериозно, когато вената е близо до повърхността. При по-сериозно състояние може да се получи запушване на вените, което да доведе до заболявания като тромбофлебит, белодробна емболия, инсулт и инфаркт. Диагнозата се поставя с ултразвук, а лечението може да е оперативно, с медикаменти или с натурални лечебни техники.

Според консервативната терапия при първи признаци на разширени вени те трябва да се подложат на хирургическа интервенция. Лягането под ножа лесно може да се избегне, ако се наблегне на храна, която е богата на фибри и се повиши консумацията на вода. Богатата на фибри диета подпомага перисталтиката на стомаха. Ако имате запек налягането в корема се увеличава, което възпрепятства нормалното кръвообращение и след време се образуват хемороиди и разширени вени.

Флавоноиди
Глог, череши, боровинки, касис, къпини са най-често използвани за профилактика и лечение на разширени вени. Те са богати на флавоноидите проантоцианид и антоцианид, които имат свойството да подобряват функциите на сърдечно-съдовата система. Други добри източници на флавоноиди са екстракт от гроздови семки, борова кора и елда. Най-полезният флавоноид се нарича диосмин. Той е показал добри резултати при лечението на разширени вени, венозни язви и хемороиди.

Див кестен
Семената от див кестен са били използвани в продължение на векове за лечение на разширени вени и хемороиди. Днес се предлагат локални и перорални препарати с основна съставка семе от див кестен, които са с доказани клинични ползи.

Готу кола

В извлека от готу кола, Centella asiatica, се съдържа голямо количество тритерпенови киселини, които са показали впечатляващи резултати при лечението на целулит, венозна недостатъчност и разширени вени.

Бодлив залист
Този вечнозелен храст, който е наричан още миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир, има дълга история на лечебна употреба, особено в Европа. Билката се употребява в лечението на венозни заболявания, като разширени вени и хемороиди. Тя се използва за подобряване на кръвообращението и за стягане на кръвоносните съдове и капилярите.

Бромелин
Бромелинът представлява ускорител на храносмилателните реакции на протеини в стомаха, който може да се открие в ананаса. След като той попадне в кръвния поток, ензимът подпомага функциите на имунната система като участва в разграждането на ненужния за тялото белтък. Други съставки с подобна активност срещу разширени вени са лютият червен пипер и джинджифилът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *