9 домашни растения за по-чист въздух у дома

Днес все повече хора прекарват почти цялото си време в затворени пространства. Макар че въздухът в големите градове е силно замърсен, се оказва, че застоялият въздух в дома или офиса е още по-вреден за здравето. Редовното проветряване, дори да живеете до оживена улица, е един от начините да си осигурите по-чист въздух. За да подсилите обаче ефекта, можете да добавите в дома или офиса си някое от растенията, за които се смята, че прочистват въздуха и могат да филтрират до 90% от вредните примеси и химикали. Това са основно летливи органични вещества, които се отделят от препарати, бои, ароматизатори, средства за хигиена и дори от нови килими.

Доказано е, че правилно подбраните домашни растения не само филтрират, но и овлажняват въздуха в стаите. Някои от тях притежават бактерицидни свойства, тъй като отделят във въздуха вещества, които убиват патогенните микроорганизми. Така например аспарагусите могат да погълнат тежките метали, мушкатото дезинфекцира, а кактусът неутрализира радиацията. Достатъчно е да изберете 1- 2 от полезните растения, за да се радвате на по-чист въздух. Те могат да почистят въздуха от бензен, който е канцерогенен и може да се намери в много лепила, бои и разтворители; от трихлороетилен, който се използва за разтворител за премахване на бои, на метални части и за химическо чистене; на толуен, който е вреден за здравето, но може да се открие в лаковете за нокти и в дунапрена.

1. Бостънска папрат, Nephrolepis exaltata bostoniensis – растението овлажнява въздуха и премахва химикалите в него, най-вече формалдехид и толуен.

2. Хризантеми, Chrysanthemum morifolium – хризантемите действат срещу формалдехида и бензена, но най-добре се справят с трихлоретилена.

3. Аглаонема, Aglaonema – растението филтрира широка гама от отрови във въздуха.

4. Драцена, Dracaena massangeana – растението пречиства от трихлоретилен и бензен, но се смята за най-доброто ратение срещу формалдехид във въздуха на стаята.

5. Фикус, Ficus benjamina – фикусът премахва от въздуха отрови като трихлоретилен, бензен, октан, терпен и формалдехид.

6. Спатифилум, Spathiphyllum – макар че неутрализира трихлоретилена, бензена, амоняка и формалдехида, но е отровен за котки.

7. Традесканция, Tradescantia pallida – традесканцията премахва отрови като трихлоретилен, бензен, толуен и терпен.

8. Английски или обикновен бръшлян, Hedera helix – бръшлянът поглъща трихлоретилена, октана, толуена и терпена, но най-ефективен е срещу бензен от всички домашни растения.

9. Хлорофитум, Chlorophytum comosum, Chlorophytum elatum – зеленината действа добре срещу формалдехид, въглероден диоксид и въглероден оксид в стаята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *