13 употреби на английската сол

Английската сол е достъпна съставка, която намира широко приложение в ежедневните дейности, в грижа за здравето и красотата. Тя е много добър източник на магнезий и има много здравословни качества. Среща се още под името магнезиев сулфат, поради високото съдържание на химичния елемент магнезий. Ето няколко предложения за употребата на английската сол, която може да е достъпна и безвредна алтернатива на някои съставки

1. Релаксираща магнезиева вана – добавете 1- 2 чаши английска сол във вана с топла вода и се потопете в нея за 20 минути, за да релаксирате. Срещу болки в тялото, от мускулна треска или натъртено, добавете 2 чаши английска сол във вана с топла вода и накиснете контузената зона за поне 20 минутки.

2. Премахване на трески – накиснете пръста, в който се е забила треската, в разтвор на английска сол във вода. Ако разтворът е достатъчно концентриран, той ще издърпа дървесната треска от пръста.

3. Почистване на стъпалата – направете си домашно приготвен магнезиев скраб за стъпала, като смесите малко английска сол с вода. С пастата натъркайте грубата кожа на стъпалата си, за да премахнете мъртвите кожни клетки. След като ексфолирате кожата си, ще я почувствате много по-мека, а кремът за крака ще се абсорбира много по-добре от кожата.

4. Скраб за почистване на лицето – добавете по 1 щипка английска сол в доза от козметиката, която използвате за почистване на кожата на лицето си. Съдържащият се в нея магнезий ще спомогне за по-доброто почистване и ще ексфолира много добре, без да раздразни кожата.

5. Почистване на плочките в банята – смесете равни дози течен сапун и английска сол, и използвайте получената смес за премахване на варовика от фаянсовите плочки в банята. Гранулите на солта ще премахнат голяма част от мръсотията. Изплакнете сместа с достатъчно вода.

6. Повече обем за косата – можете лесно да си направите свой козметичен продукт, който да придава плътност и обем на косата, а освен това я прави вълниста. Смесете в спрей бутилка малко английска сол, балсам за коса, алое вера и розова вода, разтръскайте добре, за да се разтвори солта и напръскайте сместа върху влажна коса, без да изплаквате. Направете си хидратираща маска за коса, като смесите равни дози балсам за коса и английска сол. Оставете маската върху косата си за 20 минути, а след това изплакнете добре.

7. Магнезиев лосион – Използването на магнезиеви люспи е по-добрият вариант, но в краен случай можете да използвате английска сол, за да си проготвите домашно магнезиево олио. То помага срещу болки в мускулите и срещу кожни проблеми.

8. Срещу омазняване на косата – Премахнете излишната мазнина от кожата на главата и от косата си, като смесите 9 супени лъжички английска сол с половин чашка шампоан. Нанесете малко от сместа върху суха коса, втрийте я добре и изплакнете с хладка вода. Нанесете за няколко минутки върху косата си ябълков оцет и отмийте с вода.

9. Против запек – Лесно можете да се отървете от това неприятно състояние, като добавите 1 чаена лъжичка английска сол в чаша вода и след това изпиете разтвора. Все пак преди да употребявате съставката вътрешно се консултирайте с лекар.

10. Облекачване на главоболието – Има доказателства, че накисването във вана с английска сол може да облекчи симптомите на главоболие.

11. По-гладка кожа – Смесете половин чаша английска сол с четвърт чаша зехтин и масажирайте кожата си с тази смес, докато сте под душа.

12. Срещу упорит сърбеж по кожата – Разтворете 1 супена лъжица английска сол в половин чашка с вода. С получената смес напоете мека кърпа и си направете компрес върху проблемната част. Можете да използвате разтвор на английска сол и върху кожа със слабо слънчево изгаряне, стига кожата да не е сериозно увредена и на мехури.

13. За подобряване на съня на децата – Добавете във вана с топла вода 1 чаша английска сол и оставете детето да се накисне в нея за около 20 минутки. След това то ще може да спи много по-спокойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *