10 нещa, които изненадващо могат да ви навредят – втора част

Има много неща, за които знаем, че са вредни, но и неща, които считаме за вредни и се оказват полезни. Обаче, има няколко неща, за които си мислим, че са напълно нормални и e добре е  да се правят, но всъщност ни вредят. В изброените ще видите последните пет от десет от тях, с които се нараняваме без да осъзнаваме.

 5. Пресована дървесина

Формалдехидът е естествен химикал, безцветен и използван за различни видове приложения, от лепило до пастата за зъби както и много други употреби. Най-важно е, че повечето продукти от обработен дървесен материал се намират навсякъде, от кабинетите до мобилните къщи и различни мебели. Формалдехидът е популярен при съединяване на материали, което го прави обща съставка в лепилата от различен вид, особено в индустриалното разнообразие. Докато учените не са направили достатъчно проучвания колкото биха искали, след някои от тях, те вярват, че е човешки карцироген и в големи количества води до краткотрайни здравословни проблеми.

 4 Топчета против молци

Топчетата против молци са известни по цял свят, за да ни предпазват от плесен и вредители, особено от молци. Те са натъпкани с пестициди, направени за да убият нежеланата напаст. Въпреки това беше открито, че съставките на тези топчета са много опасни, особено за бебетата.Топчетата съдържат нафталин, който е забранен в някои страни. Топчетата за молци съдържат и други съставки, предназначени за предпазване от насекоми, които не бива да се ядат или вдишват от хората. Ако вече сте подушили топчетата, сте приели някои от съставките. Както наблюдаваме, малките деца са много възприемчиви и ако са успели да погълнат някое от тях, трябва веднага да бъдат закарани в спешното отделение.

 

3. Нискомаслено мляко

Докато много хора си мислят, че нискомасленото мляко е чудесен начин да вземем витамините от млякото, без мазнината, доста изследвания все повече показват, че то не е толкова полезно колкото пълномаслените млека. Причината е, че когато мазнината се отстарява, витамините си отиват с нея, а вместо това се добавят изкуствени вещества, но те не са полезни за вас. За да го направят по-лошо, много производители „обогатяват” тяхното нискомаслено мляко, като използват мляко на прах, което всъщност може  да окисли холестерола, съдържащ в млякото. Докато това не е тествано при хора, животните приели окислен холестерол, имат проблеми с артериалната клапа и това  увеличава риска от инфаркт – обратно на популярното мнение – по-добре за вас е да пиете пълномаслено мляко.

 2. Джогинг

Това може да е спорно, защото съдържа противоречие, но джогингът може да е полезен сами при определени условия. Но при други условия, то може да ви навреди. Ако бягате прекалено бързо  или на прекалено дълги разстояния, ще се увеличат шансовете ви за артрит и други проблеми. Но когато става въпрос за самия джогинг, изглежда проблемът е, че повечето хора бягат на твърди повърхности като цимент. Вашето тяло не е пригодено да бяга и е лошо за ставите особено коленете. Най-важното предупреждение е ако сте човек с наднормено тегло, защото се увеличава  напрежението  върху коленете и ставите. Тогава просто се разхождайте, докато достигнете по-нормално  тегло.

 1. Използването на компютър

Точно сега сигурно четете това на компютър и то е вредно. Като начало групи  за опазване на околната среда са открили,  че компютрите и мониторите съдържат прах с токсични елементи, които причиняват сериозни неврологични вреди. По-интересното е, че  проучванията откриха как  самото седене за повече от 3 часа на ден може да отнеме две години от живота ви. Обаче, специално за работата на компютър е важен начинът, по който стоим и пишем и това може да навреди  лошо за стойката. Ярките светлини карат окото да се напряга, а позицията на ръцете върху клавиатурата може да причини  синдром на карпалния канал в зоната на китката.  Докторите съветват да избегнем това като ставаме, разтягаме се и даваме възможност на очите да отпочинат на всеки половин или цял час, когато използваме компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *