10 опасни химикала, които трябва да избягваме – част втора

Много химикали в ежедневието ни се свързват с болести като рак, ранен пубертет, хиперактивност, аутизъм, затлъстяване и още множество здравословни проблеми. Затова специалистите съветват, за да запазим не само нашето здрава, а най-вече здравето на децата ви, да заложим на продукти, които съдържат опасните химикали и да внимаваме със стоките които купуваме. Важно е да пише, че са нетоксични.

Смес „Забавители на гориво”

Тази смес съдържа полиброминат дифенил етери и това е доста тревожно, защото химикалът създава репрудуктивни проблеми, влияе на моториката при децата, на паметта и слуха дори в малки дози. Срещат се навсякъде като почнем от мебелите  като диваните, възглавниците, матраците и подплатените отдолу килими. Има ги в определени електронни уреди, въпреки че не би трябвало да се ползват от тази година.

За да сме сигурни, че децата ни няма да попаднат под лошото въздействие на химикалите, не бива да им позволяваме да лапат мобилните ни телефони или дистанционните. Ако имаме стари възглавници, чийто пълнеж се вижда и не може да се поправят е по-хубаво да ги сменим. Редно е да изхвърлим и старите седалки за кола или матраците, чийто пълнеж вече не е добре покрит.

Флуорид

Макар да е полезен що се отнася от кухините в зъбите, с него не бива да се прекалява, защото по-голямо количество води до обезцветяване на зъбите, чупливи кости, някои проучвания дори намекват за невротоксичност. Трикът при флуора е да се намери правилната „доза”, освен че се съдържа в чешмяната вода, той е част от много пасти за зъби и води за уста.

Не бива да даваме на малките деца да мият зъбите с подобни пасти, защото могат да я глътнат, трябва да внимаваме и с водата, която поглъщат да не с високо съдържание на флуорид.

Пестициди

Карцерогенните пестициди водят до левкемия и лимфома при децата, показват и негативен ефект при нервното развитие. Те са навсякъде около нас, като се започне с градинките и поляните обработени срещу паразити, така могат да проникнат до подпочвената вода. Според проучвания в САЩ, ги има и в някои детски храни.

Не бива да даваме на децата да играят на площи наскоро третирани срещу вредители, винаги трябва да измиваме добре пресните плодове и зеленчуци, дори когато сме сигурни че са био.

Олово

Натравянето с олово води до увреждане на нервната система, растежа, увреждане на бъбреците и по-късно развитие. Въпреки че е забранено, все още може да се открие в някои играчки, бижута. За да го избегнем  трябва да внимаваме за евтините играчки за деца или бижута, за които не сме сигурни дали са безопасни или не, защото често евтиното излиза скъпо.

Хлор

Високите дози на хлора могат да направят съединение с йода в щитовидната жлеза, а когато тя се увреди, се получават много проблеми в растежа и развитието. Хлорирани химикали може да има в ракетното гориво, белината, някои торове и в запалими бомбички като бенгалския огън. Има го в подпочвените води и така стига до водата за пиене, може да бъде намерен и в някои храни.

За да го избегнем, трябва да внимаваме каква вода пием, ако се съмняваме, че е безопасна, по-добре да пием минерална или да  я използваме кана с филтър.  Бременните жени трябва да внимават по време на бременността и след това по време на кърменето да взимат витамини с йод. Хубаво е да ползваме йодирана сол, а не морска сол сезонно, защото йодът предпазва щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *