Топ 10 витамини за жени

Препоръчваме ви:

Жените от всички възрасти, килограми, ниво на активност, трябва да консумират голямо разнообразие от витамини, за да бъдат здрави и да се предпазят от различни видове здравословни проблеми.

Витамините са органични съставки, които помагат на различни части от тялото, да работят добре. Всеки от различните витамини изпълнява различна функция. Дефицитът на който и да е витамин, може да доведе до някои сериозни здравословни проблеми.

Витамин А –  съдържа антиоксидантни свойства. Жените от всички възрасти се нуждаят от витамина, тъй като той участва в изграждането на костите, зъбите, кожата и слизестите мембрани. Намалява риска от хронични заболявания, забавя процесите на стареене, засилва имунната система. Витамин А има в морковите, тиквите, кайсиите, доматите, дините, гуавата, броколите, папаята, прасковите, червения пипер, спанака, яйцата, черния дроб, млякото.

Витамин В2 – познат като рибофлавин. Подходящ за добро здраве, нормален растеж и метаболизъм, помага за засилване на енергията и подсилване на имунитета, докато намалява раздразнителността, стреса. Липсата му води до бледи очи и език, зачервено гърло, херпес, суха коса, бръчки. Храни, богати на витамина са сирене, мляко, листни зеленчуци, яйце, зърнени храни, соя, бадеми, ядки и гъби.

Витамин В6 – известен като пиридоксин – нужен за имунната система, помага на хормоните в тялото и мозъчните химикали, както и за редуциране на нивата на кръвната захар. Подходящ е за бременни, страдащи от сутрешно повдигане. Недостигът на витамина може да предизвика анемия. Храни – авокадо, банан, месо, боб, риба, ядки, семена, сушени плодове.

Витамин В7 – познат като биотин, необходим за растежа на клетките и синтеза на мастни киселини. Помага за здрава кожа, за растежа на косата и ноктите, полезен е за костите и нивата на холестерола. Храна – риба, сладки картофи, бадеми, моркови, банани, жълти плодове, зелени листни зеленчуци, леща, кафяв ориз, чушки, соя, мляко, сирене, кисело мляко, ядки.

Витамин В9 – фолиева киселина. Подпомага превенцията от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, Алцхаймер, рак и загуба на паметта, подобрява фертилността и е необходим по време на бременността. Недостигът на витамина може да причини увреждане на нервните пътища на бебето. Храни – тъмнозелени листни зеленчуци, портокалов сок, пъпеши, ягоди, боб, яйца и други.

Витамин В12 – важен за метаболизма, протеиновия синтез, предпазва от сърдечни заболявания, загуба на паметта и анемия. Може да се използва за лечение на депресии и за стимулиране на нервната система. Дефицитът му причинява раздразнения, депресия, объркване, възпаление на езика и устата. Храни – сирене, яйца, риба, месо, мляко, кисело мляко, зърнени закуски.

Витамин Ц – стимулант на имунната система, ускорява заздравителните процеси, намалява риска от някои видове рак, сърдечни заболявания, играе ключова роля за образуването на червени кръвни клетки. Храни – броколи, грейпфрут, киви, портокали, чушки, картофи, ягоди, домати.

Витамин Д – осигурява абсорбацията на калций за поддържане на здрави кости, намалява риска от склероза, ревматоиден артрит, различни видове рак. Помага за намаляването на ПМС и подобрява зрението. Недостигът му води до отслабване на костите и развитие на остеопороза. Слънчевите бани ви помагат да си набавите необходимия витамин Д, освен това той се съдържа в мазна риба, черен дроб, мляко и яйца.

Витамин Е – съдържа противостареещи свойства, помага срещу сърдечни заболявания, катаракта, загуба на паметта и различни видове рак. Полезен е за кожата и косата. Храни – лешници, бадеми, спанак, маргарин, царевично олио, фъстъчено масло, слънчогледови ядки и др.

Витамин К – за здрави кости, намаляване на риска от сърдечни заболявания, засилване на имунитета и повишаване на енергийните нива. Някои от източниците на витамина са пълнозърнените продукти, зелените листни зеленчуци, соевото олио и рибеното масло. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *