Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Complete PharmaМирта МедикусСибирско ЗдравеDailyOilatumRocArganycaHaya LabsBiodermaBp PharmaVita FocusАромаSkincode
тялото
08/02/2012

Кръвоносна и лимфна система (Systema circulatorio)

Циркулаторната система е органна система, по която преминават важни хранителни вещества, газове, хормони, кръвни клетки. Тези вещества се движат в посока "от" или "до" дадени клетки и осъществяват поддържането на хомеостазата на организма. Според циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела, които се обозначават като кръвоносна и лимфна система, като двете са самостоятелни, но свързани функционално. Основни съставни части на кръвоносната система са сърцето, артериите и вените. Кръвоносните съдове в човешкото тяло са три вида – артерии, капиляри и вени. Те имат обща дължина от 60 000 до 100 000 км.Кръвообращението се извършва по два кръга - голям и малък. Артериите пренасят богата на кислород кръв в посока от сърцето до тъканите и органите на организма, а вените връщат в сърцето бедната на кислород и наситена с въглероден двуокис кръв. В малкия кръг на кръвообращение ролите на артерии и вени са разменени - белодробната артерия пренася бедна на кислород кръв до белите дробове, а белодробните вени снабдяват сърцето с наситена с кислород кръв. Кръвта, която е наситена с кислород е алено червена на цвят, а тази, която е бедна на кислород е винено червена. Малкият кръг на кръвообращение включва дясната сърдечна камера, белодробната артерия, капиляри на белодробните алвеоли, белодробните вени и лявото предсърдие, а големият се състои от лявата сърдечна камера, аортата, артерии, капилярната мрежа, вените, кухите вени и дясното предсърдие.

Артериите се разделят на по-малки съдове, наречени артериоли, а те от своя страна - на капиляри. Капилярите са кръвоносните съдове, които доставят хранителни вещества и кислород за тъканите. След като капилярите са доставили необходимите хранителни вещества и кислород, в обратна посока вените изнасят от тъканите непотребните и вредни продукти на обмяната. Артериите и вените са изградени от три слоя. Кръвта пренася не само газовете от функционирането на дихателната система, но още сигнални вещества като например хормони, клетки на имунната система и вещества, отговорни за кръвосъсирването в тялото.


Лимфната система представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли, които произвеждат и транспортират лимфна течност от тъканите до сърдечно-съдовата система. Тя има три главни функции - извежда излишните течности от тъканите, абсорбира и транспортира мазнини до кардиоваскуларната система, а освен това произвежда имунни клетки. Лимфата произхожда от кръвната плазма, филтрирана през стените на капилярите и представлява течност, която запълва пространството между тъканите и клетките. Част от лимфната система са тимусът, далакът, лимфните възли, апендиксът и костният мозък, а тяхната правилна функция зависи от функционирането на системата. Като основна част от системата лимфните възли имат свойството да произвеждат лимфоцити, а те имат защитна функция. Лимфните възли се подуват като реакцията си срещу инфекции, независимо къде се намират - в слабините, шията, гръдния кош, коремната област, като това показва, че клетките в тази зона са открили вирус.Части на сърдечно-съдовата система:

Сърце
Артерии, капиляри и вени
Кръв


Части на лимфната система:

Далак
Лимфен възел
Лимфна течност
Тимус

         

Още за четене от категория Кръвоносна и лимфна система
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!