Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Unimed PharmaАрониадаDr. FörsterPhytoCouleur CaramelDicrassinGncPierre FabreNatur PharmaAmbrosExfoliacHaya LabsBettina-Barty
тялото
18/02/2012

Лимфен възел

Лимфните възли са част от лимфната система, разположени по пътя на лимфните съдове. Те са разположени най-често на групи по цялото тяло, а всяка група лимфни възли поема лимфа от определени области на тялото, поради което всяка част от него има свои регионални лимфни възли. Големината на лимфните възли е различна, както и формата им. По тях се различава хилус, в който влизат и излизат кръвоносните съдове на възела и изнасящите лимфни съдове. Лимфата се внася в лимфния възел чрез аферентни съдове и се изнася чрез еферентни съдове.


Лимфният възел е обвит от плътна съединителна тъкан, изградена от колагенни влакна. Лимфният възел съдържа пространства, през които протича лимфа – те се наричат лимфни синуси. Той е добре кръвоснабден. Лимфните фоликули на възела съдържат В-лимфоцити и ретикуларни клетки от дендритен тип. Преходната зона на кората на лимфния възел съдържа Т-лимфоцити и е свързана с клетъчния имунитет. Като функция лимфните възли са от имунната система и са изпълнени със защитни имунни клетки, които се наричат лимфоцити. Тези клетки се размножават и съзряват там, а част от тях напускат възела и минават в лимфните съдове, а след това в кръвта.

Най-важната функция на лимфните възли е предпазната. Те изпълняват ролята на филтри - задържат микробите, чуждите частици и туморните клетки, а намиращите се в тях макрофаги прихващат вредните вещества и ги поглъщат. В организма има около 360 лимфни възли, но ако всичко работи нормлно, човек не ги усеща. Много рядко се срещат собствени заболявания на лимфната система, т.е. първични увреждания на лимфните възли. Доста по-чести са вторичните увреждания, а те се проявяват с реакция на лимфните възли на заболяването. Тази реакция не е опасна, но може да е показател за нарушение в тялото.

Обикновено срещу инфекцията лимфните възли се увеличават и могат да се напипат. Тъканта в лимфния възел умира, в него се натрупват много мъртви клетки и възелът се подува.

Ако някъде в организма се появи възпалително огнище, лимфоцитите от различните лимфни възли масово постъпват в лимфните съдове, а след това в кръвта и по нея стигат до съответното възпалително огнище. След прекратяване на този възпалителен процес оцелелите лимфоцити се връщат не къде да е, а точно в първичния лимфен възел. Учените не могат да обяснят как те успяват да намерят именно възела, от който произхождат и да се върнат там.

         

Още за четене от категория Кръвоносна система
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!