Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Vita GoldPopPhyto WaveВелеви ФармаVitabioticsRevive Snails ExtractДоктор ПамуковPierre FabreVichyBronnleyForever FriendsMason NaturalЦветелина Оод
тялото
29/02/2012

Стомах

Стомахът е кух коремен орган с формата на круша, част от храносмилателния тракт, който представлява разширена част на храносмилателната тръба. В него храната се смила частично и временно престоява от два до пет часа. Стомахът се разполага хоризонтално в най-горната част на коремната кухина, под диафрагмата. Дели се на две основни части - сърдечна и пилорна. Стомахът има два отвора – горният се нарича кардия и води към хранопровода, а долният се нарича пилор и води към дванадесетопръстника. Две дупликатури на перитонеалната мембрана – голямо и малко було, прикрепват стомаха към съседните органи и към коремната стена. В голямото було се съдържат много лимфни възли, които защитават коремните органи от инфекция, а малкото е разположено между черния дроб и малката стомашна крива.Стомахът се дели на четири части – кардия, дъно, тяло и пилор. Кардията се намира в горната част на стомаха, където е хранопроводно-стомашното съединение. Дъното е най-горната част на стомаха и се намира над кардията. Тялото е средният отдел на стомаха, а пилорът е най-долният стомашен отдел. Стената на стомаха е изградена от четири основни слоя – лигавица със стомашни жлези, които произвеждат на денонощие до един литър стомашен сок за храносмилане, подлигавица от съединителна тъкан, мускулатура с моторика за процесите на храносмилане и сериозна обвивка. Стомашният сок от жлезите е кисел и се стимулира от вида, миризмата или мисълта за храна, както и от постъпването й в стомаха. Той съдържа ензима пепсин, който разгражда белтъците на по-малки молекули, наречени пептиди, както и солна киселина. Солната киселина защитава лигавицата от вредните бактерии, които попадат с храната. Стомашната лигавица е покрита със слуз, която я предпазва от вредното действие на солната киселина и която се подменя редовно.

Кардията и пилорът са относително неподвижни области от стомаха, а стомашното тяло и дъно активно се разширяват и движат по време на изпълване с храна. Тяхната мускулатура раздробява механично храната чрез съкращения. Еластичната стомашна стена може да се разтегне така, че стомашният обем да се увеличи до осемдесет пъти.
Престоят на храната в стомаха зависи преди всичко от нейния състав – обикновено млечната храна преминава от стомаха в червата след 1-2 часа, а смесената храна стои до 4 часа; въглехидратната храна се усвоява по-бързо от белтъчната; плодовете преминават сравнително бързо през стомаха, течностите го напускат почти ведната, а мастната храна се задържа над 5 часа, тъй като подтиска моториката и секрецията на стомаха. Смляната храна преминава в дванадесетопръстника – тя е с висока киселинност и съдържа различно количество разградени белтъчни продукти.

 
Коментари
Автор: елена даскалова
От дата: 08/05/2016 18:48
"Стената на стомаха е изградена от четири основни слоя – ...... и сериозна обвивка." Т.е. СЕРОЗНА обвивка.
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!