Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Super DietRefanNature's WayFlorivitalHaya LabsЕвелин 29OenobiolEquilibraCabana SunВелеви ФармаRevive Snails ExtractDicrassinБиохерба
тялото
20/03/2012

Епифиза

Епифизата е жлеза в мозъка и е част от еднокринната система. Тя е наричана още пинеална жлеза, шишарковидно тяло или трето око. Това е малко образувание в междинния мозък с формата на шишарка и с размери от няколко милиметра, леко приплесната. Епифизата представлява част от така нареченото надхълмие, епиталамус, а заляга в улея, сформиран от двете горни хълмчета на четирихълмието на средния мозък.

Епифизата достига своето пълно развитие около седмата година на детето, след което започва бавно обратно развитие. Тя е обвита от капсула, изградена от тънка съединителна тъкан. От нея в дълбочина проникват преградки, които я разделят на делчета. Делчетата се изграждат от два вида клетки – паренхимни, наречени пинеалоцити и невроглия. Епифизата съдържа калциеви зърна, наречени мозъчен пясък, като тяхното наличие обикновено се свързва с дегенеративните промени на жлезата. В предния си край епифизата се свързва с междинния мозък чрез специални образувания, поводи. В епифизата има голям брой нервни влакна, които образуват сплетения. Част от влакната инервират кръвоносните съдове на жлезата, а другата част образуват синапси с пинеалоцитите, в които се синтезират полипептидни хормони. Смята се, че епифизните хормони имат инхибиращо въздействие върху другите ендокринни жлези в организма.

Клетките на епифизата имат секреторен характер. Епифизата изработва хормона серотонин, който се превръща в мелатонин. Мелатонинът се синтезира от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин, под въздействието на ензим. Продукцията на мелатонин се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина. Така пинеалната жлеза играе роля в регулирането на денонощния ритъм на организма сън – бодърстване. През деня жлезата синтетизира серотонин, а през нощта – мелатонин. Мелатонинът е антигонадотропен хормон - тоест потиска половото развитие, затова ако се наблюдава хипофункция на жлезата в детска възраст, може да настъпи преждевременен пубертет.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!