Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Herba MedicaVita GoldElancylVichyFlorivitalMa ProvenceKloraneSchoenenbergerJohnson & JohnsonWalmarkArranBoehringer IPharmascience Inc
тялото
18/04/2012

Трахея

Дихателната тръба или трахеята е анатомичен орган, който е част от дихателната система и е разположен в долната предна част на шията и горната част на гръдния кош. Нейната функция е да пренася вдишания въздух от ларинкса до бронхите, които се образуват в резултат на нейното раздвояване. Трахеята е изградена от до 20 хрущялни полупръстена, като нейната структура започва на нивото на VI-VII шиен прешлен и завършва на нивото на IV-V гръден прешлен. Тя е с дължина 11-13 сантиметра. Разположена е пред хранопровода.Трахеята се разполага пред хранопровода и по време на преглъщането се движи заедно с гръкляна и се измества нагоре, след което се връща в първоначалното си положение. Тя се дели на две части, шийна и гръдна. Шийната част е непосредствено до щитовидната жлеза. По-надолу трахеята е обвита от мускули. Задната повърхност на шийната част на трахеята заляга в посока на хранопровода. От двете страни се разполага общата сънната артерия. Гръднате част се разполага в средостението, медиастинум, като го разделя на две части - предно и задно средостение.

На нивото на V гръден прешлен трахеята се разделя на два главни бронха, като това се нарича бифуркация на трахеята. Двата бронха се разграничават помежду си от една преграда с форма на полумесец, трахеална шпора. Те се насочват надолу и назад, като навлизат в хилусите на двата бели дроба. Състоят се от 6-12 хрущялни пръстена и са с дължина 3-5 сантиметра. Под десния бронх лежи дясната белодробна артерия. Над левия бронх преминава аортната дъга, а зад него се разполагат хранопроводът и гръдната аорта, а отпред преминава лявата белодробна артерия. Стената на трахеята и главните бронхи е изградена от фиброзно-хрущялна тъкан и лигавица. Задната стена на трахеята съдържа гладки мускулни влакна, а лигавицата покрива вътрешната повърхност на трахеята и бронхите. Тя е прикрепена за фиброзно-хрущялната обвивка чрез подлигавична съединителна тъкан. В субмукозата има много серозно-слузни жлези.

Още за четене от категория Дихателна система
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!