Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Johnson & JohnsonPiz BuinNatur PharmaРоза ИмпексAveneVichyБиохербаDr. FörsterArganycaUnimed PharmaMerz PharmaceuticalsMason NaturalGnc
тялото
19/04/2012

Покривна системаПокривната система е една от системите в организма и включва система от органи, която покрива почти цялото тяло и го предпазва от външни въздействия. Тя включва най-големият орган в тялото, кожата, както и различни кожни образувания. В човешкото тяло системата представлява 16 процента от общата маса и е с площ 1,5-2 квадратни метра. Покривната система разграничава, разделя, предпазва и носи информация от заобикалящата среда. Тя включва множество рецептори — за болка, допир, налягане, температура и други.


 
Освен за изолация на вътрешните тъкани от външната среда, покривната система служи за изхвърляне на отпадъчни вещества от тялото и за регулация на температурата – терморегулация, която запазва относително постоянна температура в организма, независимо от промените във външната среда. Покривната система има множество функции по отношение на поддържането на хомеостазата, защитава от дехидратация, охлажда чрез потните жлези, защитава от инфекции. Кожата включва рецептори за сетивност, предпазва тялото от слънцето чрез синтез на пигмента меланин, синтезира витамин D, който е важен за усвояването на калция в тялото, съхранява вода, мазнини, глюкоза, спомага за поддържане на формата на тялото.


 
Кожата е изградена от три основни слоя тъкан - епидермис, дерма и хиподерма. Тя включва съединителна, мастна и мускулна тъкан, съдове, жлези, фоликули, космени корени, окончания на сетивни нерви, кератин. Втвърденият кератин в епидермиса образува ноктите. Космите се образуват от епидермиса и излизат на повърхността на кожата, а в дермата са разположени мастните и потните жлези в системата. Космите по цялото тяло и ноктите са кожни придатъци.

 
Части на покривната система:
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!