Гръмотрън срещу възпаление

Гръмотрънът, Ononis, представлява полухрастовидно растение, което се характеризира с изключително здрава коренова система. То се среща по сухи и песъчливи части, храсталаци и брегове до 1400 метра надморска височина. Класифицирани са 75 вида от билката като в България могат да се намерят 7 от тях. Среща се още с име волска спирка и магарешки трън, макар да няма общо с прочутата билка с това наименование. Най-разпространените видове в България са наведеният гръмотрън, козият гръмотрън и измамлив гръмотрън.

В химичния състав на билката могат да се открият гликозидите оноспин, ононид, ононин и онон, захари, дъбилни вещества, смоли, нишесте, мазнини, спинозин, сапонини, фитостерин, калий, калций, минерални соли, хетерозиди и малки количества етерично масло. Именно на гликозида ононид се дължи характерният сладък вкус на полезната билка.

Като лечебно средство се използват кората на корените и листата на гръмотръна, под формата на отвара и запарка. Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите. Чай от гръмотрън може да се пие в така наречените разтоварващи диети. Билката има потогонно, диуретично и слабително действие. Може да се използва при затруднения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра, безплодие, шипове.

Гръмотрънът се използва при всякакви застойни процеси в организма, тъй като билката понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени. Народната медицина препоръчва корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни заболявания и оток. Външно може да се използва при хронични кожни обриви и бяло течение. Възможно е при консумация на чай от гръмотрън да се получат стомашни киселини. В такива случаи приложението на билката трябва да се преустанови поне докато не преминат киселините.

One thought on “Гръмотрън срещу възпаление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *