Пача трева срещу ниско кръвно и кръвотечения

Пачата трева, Polygonum aviculare, представлява едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Лападови. То вирее по тревисти зони, по дворове, край пътища и огради, а също като плевел сред посевите, до 1200 метра надморска височина. Може да се срещне из цяла Европа. С лечебна цел се използва надземната част на растението. Пачата трева може да се срещне още под имената червенка, кокоша трева, гъскина трева, пачина и фасувляче.

В пачата трева са открити въглехидрати, алкалоиди, силициева киселина, дъбилни вещества, витамините А и С, гликозидът авикуларин, етерично масло, смоли и восък, а от корените на растението е изолирано химичното съединение оксиметалон трахинон.

Пачата трева има пикочогонно и кръвоспиращо действие. Тя може да се използва при хора с ниско кръвно налягане, тъй като го повишава. В българската народна медицина растението се употребява при болки в червата и в стомаха, при язва, камъни в жлъчката, диария, бяло течение, изобилна менструация и хемороиди. Външно, под формата на лапи, прясната билка може да се използва при рани. Пачата трева ускорява и подпомага по-бързото заздравяване на раните. Билкарите предписват растението при пясък и камъни в бъбреците, и проблеми с пикочния мехур.

Установено е, че водният извлек от билката, когато се прилага вътрешно, понижава артериалното налягане, стимулира дишането, намалява времето за съсирване на кръвта и увеличава диуретазата. Заради тези свойства от пачата трева е приготвено лекарствено средство, което ускорява съсирването на кръвта, без да влияе на нейния вискозитет. Лекарственият продукт се използва за спирането на маточни течения и за регулиране на нередовна и обилна менструация. Много добри лечебни свойства имат и други билки от рода на пачата трева. Корените от кървавиче, Polygonum bistorta, се използват при бяло течение, стомашни болки и маточни кръвоизливи. При възпаление на сливиците се препоръчва гаргара с извлек от билката, а при екземи могат да се употребяват компреси от пача трева. Градинското пипериче може да се използва при хемороиди и за регулиране на нередовна менструация. Пачата трева не трябва да се използва при остри възпаления на пикочния мехур, защото съдържащите се в нея силикати имат дразнещо действие върху тези органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *