Индрише

Индрише, познато още като лазетра е саксийно растение. Родово е близо до това на мушкатата и здравеца и има същия дъхав аромат като техния. То принадлежи на отдел Покротоземенни, от клас двусемеделни, семейство Здравецови, род Мушкато, латинското му наименование е Pelargonium roseum.

То достига височина до два метра. Заради красивата си, яркозелен цвят и ароматните листа, често се отглежда декоративно. Цветовете са малки и розови като са по няколко в щитовидни съцветия.

Обикновено се използва надземната му част и то младите листа. Хубаво е да се бере, когато цъфтят, а това става от юни до октомври. Най-добре е  да берем при слънчево и тихо време. След това билката се суши в сушилня като се внимава температурата да не надвишава 35 градуса. Макар и изсушено, индришето запазва зеления си цвят и приятния си мирис.

Ако искаме да получим етерично масло трябва обраното растене да бъде веднага преработено чрез парна дестилация.

Многобройни са полезните му действия за здравето, но въпреки това се консултирайте с доктор или билкар преди да го приемете.

То има инсулиново действие, затова може да причини падане на нивата на кръвната захар, което е добре дошло за диабетно болни пациенти. Те могат да приемат по 2-3 свежи листа преди хранене.

Само миризмата му има ободряващо действие, но също така помага за изчистване на микробите от стаята, защото съдържа фитонциди, изключително полезно за грипния сезон, когато вирусите са навсякъде. Ако смесим с 200 грама мед, сок от 3-4 лимона и настърганите му кори и към тях прибавим 20 листа от индрише ситно стрити, добавяме и 30 счукани бадеми или орехи. Сместа се съхранява  в затворен съд на прохладно място. Приема се по една супена лъжица преди закуска и така укрепвате имунната система и гоните умората.

Ако имаме суха и силна кашлица, можем с 500 мл вода да сварим 2 или 3 листа индрише, след това да прибавим 2-3 супени лъжици босилек и 2-3 счукани орехи, но с черупките. След това варим пет минути може да подсладим с мед и да приемаме 3 или 4 пъти за един ден.

Етеричното масло от индрише притежава аромата на казанлъшката роза и се среща под името „тереше”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *