Галангал

Галангал или Alpinia Galanga  е растение, чийто корени търсим в Азия, главно в Китай или Индонезия, след това се разпространява и в Индия, Тайланд и Малайзия, от 5 век насам е познат и в Европа.

Галангалът е от семейство Джинджифилови им два вида галангал голям и малък, но повече се употребява големия, който достига до височина 2 метра. Листата му са мечоподобни и тънки, те могат да достигнат над 30 сантиметра. Той цъфти с бели цветчета. След като се прибере реколтата, коренището се нарязва на парчета от около 5 до 10 см.

Вкусът на растението е свеж и леко пикантен, малко наподобява този на лимона.

Галангалът може да се ползва при стомашни проблеми като колики, а корените му са били използвани за подобряване апетита на децата. Заради вкусовите си качества е използва предимно В Южна Азия, като се овкусяват супи с него, може да се нареже и да се запържи като добавка към месото. Докато е пресен, може да се добави към различни видове пасти.

Галангалът облекчава артрита. Също помага при дискомфорта и болката на възпалителните процеси в стомаха главно при язва, която е раничка в лигавицата на стомаха или дванайсетопръстника. Растението има високо съдържание на антиоксиданти и по този начин свежда до минимум вредите, които свободните радикали или токсините могат да причинят на организма.

Ако включите галангалът в дневното си меню, ще подобрите кръвообращението в тялото си. Само няколко резенчета ще успокоят разтроения ви стомах, както и гадене. Полезен и при морска болест, така че би ви спасило почивката, ако обичате вълните, но не и те вас. Ако похапвате галангал по време на грипния сезон, болестта може да ви подмине, а ако вече сте болни ще ви помогне при възпалено гърло, кашлица и бронхит. Консумирането му води и до подобряване на работата на жлъчката и черния дроб.

Като всяко нещо, с него не бива да се прекалява, а да се хапва умерено, защото може да предизвика халюцинации. Също така бременните и кърмещите жени трябва да го избягват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *