Масло от чаено дърво – природното чудо – част 1

Препоръчваме ви:

Маслото от чаено дърво, се прави от листата на растението чаено дърво с произход Австралия. Името е въведено от Британския изследовател Джеймс Кук през 1770 г., който вижда местните австралийци да варят отвари с помощта на листата от дървото. По-късно той опитал да приготви собствен чай, който дал на екипажа си срещу скорбут.

Растението Чаено дърво е високо ценено от примитивните австралийски общности заради своите уникални лечебни способности. Според университета на Сидни, многобройните аборигенски племена по източното крайбрежие на Австралия имат дълга история на употреба на чаеното дърво като антисептик за кожни заболявания. Те смачквали листата и ги налагали върху порязвания, изгаряния или места с инфекции.

Едва през 1920 г., след като Артър Пенфолд, Австралийски държавен химик, публикува поредица от статии за антисептичните свойства на маслото от чаено дърво, ползите от лековитото растение, получават по-широка популярност. Чрез съвременните методи за дестилация, производителите са в състояние да извличат масло от чаено дърво с до бледозлатист или жълт цвят.

Маслото от чаено дърво е високо ценено заради неговите противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. През 1920 г. е използвано в стоматологията и при операции за почистване на рани и предотвратяване на инфекции. Хирурзите смятат, че е по-ефективно от карболовата киселина и по-често се използвало като антисептик по това време.

Маслото от чаено дърво става много популярно в последните няколко години и започва да присъства в много продукти за лична хигиена (сапуни, шампоани, лосиони, кремове). Постепенно намира приложение и в домакинството:

– За почистване на четката за зъби – капка масло от чаено дърво може да дезинфекцира четката ви за зъби, която е благодатна за развитието на мухъл и бактерии.

– Премахване на мухъл – смесете капка масло с купа вода, напръскайте площта с мухъл и след това забършете. Можете да го използвате като естествен дезинфектант, като смесите със сода за хляб и напръскате желаните повърхности.

– Пестицид – силната миризма на маслото от чаено дърво естествено отблъсква мравки и други насекоми. Можете да си направите естествен репелент против насекоми, като смесите няколко капки масло от чаено дърво с кокосово масло.

– Ароматизатор за пералня – добавяне на няколко капки от маслото по време на цикъла на пране, ще накара прането ви да ухае по-добре и ще убие микроорганизмите по дрехите.

Маслото от чаено дърво съдържа над 100 компонента, но основните съставки са терпенови въглеводороди: монотерпени, сескитероени и техните алкохоли. Светлината, топлината, въздуха и влагата могат да повлияят на стабилността на съединенията. Стремете се да съхранявате маслото на тъмно, прохладно и сухо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *