Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
IwostinBoehringer IDietrexВелеви ФармаBronsonAmbrosRamkopharmБългарска РозаTnt 21Victoria's SecretDisneyVitabioticsEos Usa

Котешки нокът срещу възпаления

Котешкият нокът, Uncaria tomentosa, е увивно растение, която расте в тропическите гори на Централна и Южна Америка и достига дължина до 30 метра. Съществуват 2 разновидности на растението, които се различават по окраската на цветовете си. Този вид лиана се закрепва към другите растения с шипове, които растат по стеблото й и имат формата на котешки нокът, откъдето идва наименованието на растението.

Котешки нокът срещу възпаления

В химичния състав на котешкия нокът участват сложни и разнообразни по строеж органични химични съединения. В растението се съдържат катехини, бета-ситостерол, стигмастерол, кампестерол, танини, процианиди, алкалоиди от групата на оксидола, сапононови гликозиди, хиртузин, митрафалин, ринкофилин, тритерпенови съединения, дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, рутин, палмитинова, олеанолова и квиновикова киселини.

Котешки нокът срещу възпаления

Лечебните свойства на котешкия нокът са били установени преди повече от 2 хиляди години. Перуанските племена са използвали лианата за лечение на ревматизъм, възпаления на пикочните пътища, астма, артрит, гонорея и дизентерия. Още от времето на инките е установено, че растението има много силни противовъзпалителни свойства, които са доказани днес с провеждане на експерименти. С днешната модерна медицинска техника е установено, че котешкият нокът понижава интензитета на възпалителните реакции с 46- 89%. Изследвания, които са проведени наскоро доказват, че оксидоловите алкоидии, които се съдържат се в растението, освен имуностимулаторни, имат противотуморни свойства. Италиански учени са установили, че извлекът от котешки нокът спира растежа на раковите клетки, защото блокира естрогеновите рецептори. Също така вече успешно може да се спре растежът на изродени лимфомни клетки. Билката се използва като допълващо лекарство към лечението по време на химио- и лъчетерапията. Тя редуцира появата на странични ефекти, като гадене, редуциране на тегло и кожни инфекции.

Котешки нокът срещу възпаления

Котешкият нокът има противозачатъчен ефект, засилва имунната система при СПИН и повишава серотонина, което е много добро превантивно свойство за хората с високо кръвно налягане. Растението може да се използва при различни типове алергии, заболявания на храносмилателната и отделителната система, хронична умора и депресия. Котешкият нокът не трябва да се приема от бременни или кърмещи жени, хора с автоимунни заболявания, от боледуващи от туберкулоза и пациенти с ниско кръвно налягане. Билката трябва да се приема само в определени дози, които са предписани и следени от лекар специалист.

Още за четене от категория Заболявания
 
Коментари
Автор: Анонимен
От дата: 04/06/2014 00:58
Vispaleniye gebeloto cervi
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!