Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Himalaya DragНия-Милва ЕоодIkarovVitabioticsAdermaBoehringer INatur ProductАромаNiveaNature's WayRene FurtererGncBioderma

Лечебно мате вместо чашка кафе

Препоръчваме ви:

Мате представлява традиционна южноамериканска напитка, която съдържа кофеин. Тя е най-разпространена в Чили, Уругвай, Аржентина и Бразилия. Напитката се приготвя от изсушени или стрити листа на дървото йерба мате, Ilex paraguariensis, като те се запарват в гореща вода. Чай мате се сервира в специални кухи кратуни, които са наречени бомбила и които са направени от неръждаема стомана. Напитката се пие с метална сламка, която накрая завършва с цедка, тъй като листата остават в съда през цялото време. Още преди Америка да бъде открита от Колумб, индианците гуарани са консумирали мате. То е внесено в Европа през 17 век от колонизаторите.В химичния състав на матето се откриват дъбилни вещества, кофеин, теобромин, ванилия, лимонена киселина, изобутиринова киселина, рутин, танини, стеаринова киселина, теофилин, тригонелин, холин, целулоза, ксиленол, инозитол, маслена киселина, хлорофил, целулоза, белтъчини и витамини А, В2, В3, В5, В6 и С. Откриват се още микроелементи мед, хлор, натрий, манган, магнезий, сяра, калций и манган.Матето се отличава със специфичен горчив вкус. Неговата най-важна съставка е алкалоидът матеин. Той има различна формула от кофеина, но неговото въздействие върху организма е много сходно. Предимството му е, че е по-меко като действие и няма страничните ефекти и недостатъците, които се проявяват при консумацията на кофеин. Напитката има меко стимулиращо действие върху психическата и физическата активност на човека. Тя подобрява функцията на храносмилателната и отделителната система. Именно поради тази причина може да се консумира като леко слабително средство при хроничен запек, вместо твърде агресивната сена. Освен това чаят нормализира кръвното налягане, не претоварва бъбреците и разширява съдовете.Коренното население на Америка е употребявало напитката за премахване на умствената и физическата умора, за лечение на простудни заболявания с висока температура и за лечението на треска. Според съвременни изследвания консумацията чай мате има благоприятно влияние върху имунната система и се отличава с отлични температуро-понижаващи и потогонни свойства. Учените влагат много надежди в матето като лекарствено средство за лечението на психични разстройства като депресии и неврози. Напитката подобрява настроението и премахва едновременно симптоми като тревожност, безсъние и напрегнатост.

 
Коментари
Автор: Евгени Колев
От дата: 03/01/2014 19:29
Няколко грешки в текста. Кратунката се нарича "калабас". Сламката, през която се пие е "бомбия" (двойното "ll" не се произнася за "л" на испански. В Аржентина е дори "ш"). По неизвестни причини на първата снимка е сложена надолу с главата - филтърчето се потапя в кратунката и се пие от другия край, а не се пие от филтърчето, което се вижда на снимката. Помага също при пролетни алергии. Според доста изследвания има и доста странични ефекти при редовно пиене при висока температура. За това, както всяко друго нещо - с мярка :-) ?Saluto!
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!