Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
FilorgaPurelogicolVita FocusJohn FriedaФитофармаBronsonSvrCannadermEmoliumScotish Fine Soaps3ChenesТомил ХербForever Friends

Пащърнак

Пащърнакът принадлежи на  отдел Покритосеменни от семейството на сенникоцветни. Пащърнакът или известен още като Pastinaca sativa е кореноплоден зеленчук, който е сроден на моркова, целината и копъра. Прилича на морков по корените си, но цветът му е по-светъл, макар формата да е същата, а вкусът му да е по-силен.

Той е двугодишно тревисто растение, през първата година развива перести листа на дълги дръжки, а едва през втората голо цветоносно стебло, което може да достигне до метър височина. Цветовете му представляват сложни сенници с по 8-12 главни лъча. Всеки от тях се състои от пет златистожълти венчелистчета.

Растението е разпространено из цяла Европа като в България можем да го срещнем до 1600 метра височина.

Можем да използваме корена, защото съдържа етерични масла и кумарини, а семената — етерични масла, кумарини и петрозелинова киселина. Етеричното масло, което се съдържа в семената биват два вида, в зависимост от наличието на естери на оцентаната киселина.

Пащърнакът има важни лечебни свойства и се използва във фитотерапията. А фитотерапията е част от фармакологията, която представлява профилактика и лечение с галенови препарати. Повече то от тях се добиват от лечебни растения като този полезен зеленчук.

В народната медицина  се ползва за лечение на бъбреците и отделителната система. Също така и при високо кръвно налягане, бронхит или анемия. Има диуретично и съдоразширяващо действие. Може да се използва и като спазмолитично и болкоуспокояващо средство при пясък и камъни на бъбреците и пикочния мехур. Дори местните народи от Америка вярват че ако сок от пащърнак и сок от листни зеленчуци може бързо да разбие камъните и така те лесно да се изхвърлят с  урината. Освен това може да се ползва за язва на стомаха или дванайсетопръстника. Може да се приложи и за повишаване функцията на половите жлези и лекуване на гинекологични проблеми.

Може да се използва и външно като намажем кожа, заболяла от витилиго, заради свойството на пащърнака да стимулира образуването на меланин.  По този начин облекчава кожната болест.

Поради полезното си действие за нашето здраве, пащърнакът е редно да присъства и на нашата трапеза, защото е един от най-полезните и достъпни зеленчуци през зимните месеци.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!