Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Nature's Way3ChenesEveline CosmeticsPhyto WaveScotish Fine SoapsOilatumБългарска РозаДоктор ПамуковEquilibraKloraneExfoliacBiodermaМирта Медикус

Мурсалски чай – вкусен извор на здраве

Препоръчваме Ви да опитате:

 


Пиринският чай, Sideritis scardica, познат още като мурсалски чай, e многогодишно тревисто растение от семейство устоцветни, достигащо до височина 50 сантиметра. Видът е ендемит за Балкански полуостров и е разпространен основно в България и по-малко в Гърция, Македония и Албания. Мурсалският чай е едно от лечебните растения, които в последните години станаха познати като 'билка за всяка болка', с широк спектър от лечебни качества. Чаят се бере по време на цъфтеж – юни и юли. В див вид той е защитен и е считан за изчезващо растение, но култивацията му позволява чаят да се употребява масово. Събирането му от естествените находища за стопанска и търговска цели е забранено.

Мурсалският чай е едно от чудесата на Родопите, където хората от векове използват чудодейните му качества. Питието от високите стръкчета на растението има изявен ободряващ ефект. Той е една от малкото билки, които могат да се дават безпроблемно на деца под 5 години. Не са установени токсични биологично-активни вещества като алкалоиди и сапонини, затова може да се консумира неограничено, като местните хора често го употребяват вместо вода. Чаят съдържа флавониди и затова той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане, подсилва имунитета и действа общоукрепващо. Съдържа танини и етерични масла, желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий.

Опитни хора съветват да избирате билката по цвят – тя не трябва да е жълта, което означава, че  епрецъфтяла, а със зелен оттенък, да е от екологично чист район, да не е подхранвана и поливана. Някои учени считат, че най-силни са характеристиките на чай, бран на надморска височина над 1000 метра. Можете да го отгледате и в градината си, но лечебните му свойства не са същите като на този от чистата природа.

От десетилетия мурсалският чай е използван за лечение на болети на дихателната система - кашлици, бронхити, бронхиална астма, както и на отделителната система, чернодробни и бъбречни заболявания. Българската народна медицина препоръчва пиринския чай още при емфизема, гръдна жаба, гърлобол. Мурсалският чай се вари 3 минути, три супени лъжици от чая в един литър вода. Пие се по една винена чаша преди хранене. Като лечебно средство се препоръчва да се пие в продължение на поне 10-20 дни. Благодарение на добре изразената противомикробна и противовъзпалителна активност, чаят оказва много добро действие върху храносмилателнатата система, за лечение на гастрити, ентероколити и други чревни заболявания.


 

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!