Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Natur ProductWalmarkAmbrosBeauty FormulasBarleans OrganicDicrassinAbocaДоктор ПамуковIwostinBronsonNatural FactorsVitaslimEquilibra

Салвията – позабравеният природен дар

Препоръчваме ви:

Салвията, Salvia officinalis, е род покритосеменни растения от семейство Устноцветни, който включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти растения. Те са разпространени по целия свят, но се срещат най-много в Централна Азия и Близкия Изток. В Централна Европа и Средиземноморието салвията е пренесена от римляните. Лечебната салвия произхожда от Средиземноморието. Някои видове се отглеждат като подправки, като лечебна билка и като декоративни растения за градини и дворове. Легендарните древни лечители Хипократ  и Диоскорид са считали това растение за свещена трева и за най-полезното лекарство, особено срещу женско безплодие.През XVI век китайците оценявали високо качествата на салвията и за кутия суха британска салвия те са давали две кутии чай. През Средновековието европейците започват да ценят високо лечебните свойства на салвията. С течение на времето много сведения за лечебните свойства на растението са изгубени и затова съвременното му приложение е сравнително скромно.Наименованието на салвията произлиза от латинска дума salveo, което означава 'лечение, да се чувстваш добре, да бъдеш здрав'. Наричат я още градински чай. Листата на растението съдържат около 1.5- 2 % етерично масло, което включва много полезни съставки - флавоноиди, дъбилни вещества, смоли, органични киселини, витамин Р. Растението може да се използва като противовъзпалително и кръвоспиращо средство, за лечение на храносмилателната система, за лечение на акне и косопад. Отварата може да се употребява и като средство за ограничаване на потоотделянето. Действа добре срещу гастрит и язва, метеоризъм, възпаления на жлъчката и черния дроб. Положителен ефект се наблюдава за лечение на проблеми на дихателните пътища - фарингит, тонзилит, ангина, катар на горните дихателни пътища.


Салвията е невероятен антисептик и ускорява заздравяването на тъканите. Отварата от градински чай се използва за изгаряния, ухапване от насекоми и кожни заболявания, бяло течение. Чаят от растението се употребява и за лечение на простуди, стоматит и парадонтоза. Може да се прилага и като инхалация, тъй като лекува респираторни заболявания, подсилва имунитета и ускорява лечението. Салвията е противопоказна за бременни и кърмачки. Лечебната салвия не бива да се приема в големи дози и за продължителни периоди, тъй като може да се стигне до натравяне и дразнене на лигавиците.

В кулинарията градинският чай се употребява за ароматна подправка за ястия от домашни птици и за рибни сосове, за зеленчуци и маринати. Често се употребяват в сушено състояние, заради силния си аромат и леко горчив вкус. Сушената салвия се използва за ароматизиране на бира и вино. Съхранявайте сушената салвия в затворен стъклен или порцеланов съд, а бурканчетата поставете на сухо и тъмно.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!