Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
AveneBettina-BartyEmoliumBarleans OrganicKendy PharmaForever FriendsOilatumBouroffA-Z MedicaDucrayArranBp PharmaMustela

Арника – Лек срещу физически наранявания

Ако се нараните, имате мускулна треска или охлузите крайниците си, първото хомеопатично лекарство, за което трябва да посегнете, е арниката, Arnica. Тя е тревисто многогодишно растение, високо 15-80 сантиметра, с оранжевожълти цветни кошнички с диаметър 5-7 сантиметра и силен аромат. Растението цъфти от месец май до месец юли. Среща се из влажните горски и планински ливади на височина над 600 метра, основно в Средна Европа, Средна Азия и Северна Америка. В България диворастяща разновидност почти не се среща, но може да се отглежда в градините.
Обикновено се използва коренът на арниката, но и цветовете, обикновено изсушени. Тя съдържа багрилното вещество арницин, танини, аскорбинова киселина, етерично масло, флавоноиди, слузно вещество. В Германия и Англия средството се нарича 'трева при удари и падане', а по време на Втората световна война части от германската и руската армии са били снабдени с хомеопатични лекарства от тази билка. Външно арниката може да се употребява под формата на компреси или крем при натъртвания и подкожни кръвоизливи, травми на ставите, счупвания, навяхвания и изкълчвания, както и за лечение  на леки измръзвания, артрит, ревматизъм, ишиас и оплешивяване. Арниката действа противовъзпалително, антимикробно, стимулира кръвообръщението, за сърдечен тоник и локален дезинфектант. Тя разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването в зоната и поради тази причина води до бързо оздравяване, чрез повишаване на степента на абсорбция на вътрешния кръвоизлив

Арниката се използва и вътрешно, но тъй като може да е токсично даже в ниски дози, растението трябва да се използва само под професионално наблюдение. Използва се като ефективно хомеопатично лекарствено средство за разнообразие от заболявания на меките тъкани и мускулите, на кожата, на сърдечносъдовата система и капилярите, както и на кръвта. Използва се за лечение на травми на меките тъкани и мускулите - удари от тъпи предмети, падания, транспортни злополуки. Арниката спомага за преодоляване на шока от травмата, ако има такъв, редуцира значително болката и може да предотврати образуването на подкожни кръвоизливи, ако е дадена непосредствено след инцидента. Билката значително съкращава срока на възстановяване и предотвратява развитието на инфекции в раните. Внимание: Билката е силно отровна и се назначава само под контрол на лекар, в указаните от експертите дози.


Екстрактите от арника могат да се включват в лечението пред- и постоперативно при хирургични интервенции, включително и в стоматологичната практика, при вадене на зъби, за намаляване на кървенето и за избягване на усложнения, като развитие на инфекции. Полезно лековито средство е за травми на гръбначен стълб, а ако се поеме след първите признаци на хеморагичен инсулт, може да спомогне за по-бързото разнасяне на кръвоизлива и за пълно възстановяване. Билката помага срещу мускулна умора след изтощителна физическа работа, болки в ухото, кървене на носа, наранявания и удар от ток.

Арниката е ефикасно средство при маточни кръвотечения с различна етиология, вследствие на аборт, както и кръвотечения, свързани с възпалителни заболявания на женските полови органи. От лекар може да се предпише за силни и болезнени контракции по време на раждане, тъй като улеснява разкритието и овладява болката в някаква степен.

Внимание: Тинктура от билката не трябва да се прилага външно при травматични поражения с нарушена цялост на кожата. За външна употреба чрез компреси се прилагат 10-20 капки от майчината тинктура, поставени в 100 мл вода, а за вътрешно приложение в домашни условия се използват ниски до средни потенции на хомеопатичното лекарство - от 6Х - 6С до ЗОС.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!