Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
SchoenenbergerEwopharmaTopicremБългарска РозаNeutrogenaPierre FabreBorolaAquasourceNiveaBotoinaPranaromEleaDucray

Глухарчето, буренче с много ползи

Глухарчето е род многогодишни тревисти растения, Taraxacum, широко разпространени по света. Те са медоносни и много хранителни. У нас глухарчето е познато като радика и жълтурче, а често се смята за бурен, тъй като расте по поляни в градовете и селата. Странен е фактът, че то съдържа натурален растителен латекс. Латинското название на растението идва от старогръцкото "възпаление на окото", тъй като именно очните възпаления са един от здравословните проблеми, които са били лекувани с латекса на глухарчето. Българското наименование "глухарче" идва от опасността хвърчилката на плодосемките да попадне в ухото на човек и да предизвика временно оглушаване. За медицински цели се използва надземната част, коренищата и цветните кошнички. Освен като дрога и на салата, радиката се използва за направа на сладко и мед.Една от най-полезните съставки е млечният сок, който се съдържа във всички части на растението. Дрогата от корени на глухарче съдържа тараксацин, церилов алкохол лактоцерол, който се съдържа в млечния сок на глухарчето, каучук, инозит, холин, манит. Тя включва дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, смолисти и слузни вещества, тритерпени, стерини, глицериди на олеиновата, палмитиновата, линоловата, церотиновата и други киселини. Корените съдържат високо количество инулин, който достига до 40%. Свежите крехки листа и свежите цветове съдържат лутеин и тараксантин, провитамин А, витамините С и В2. Макар да се струват на повечето хора еднакви, има повече от 11 разновидности на глухарчето, от което най-често се използва лечебното глухарче.Макар за някои хора да е твърде крайно да ядат "трева", глухарчето е страхотна идея за салата. Можете да оберете крехките листенца и да ги използвате нарязани със зеленчуци и подправки. Вкусът е леко горчив, но листата зареждат организма с витамини. Корените на глухарчето се използват за направа на заместител на кафето. Билката има жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо и пикочогонно въздействие. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време, без опасност от отравяне.

Дрогата и медикаментите от глухарче обикновено се използват заради свойствата си да подобряват функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Те се употребяват за лечение на чернодробни възпаления, заболявания на жлъчния мехур, жлъчни камъни, жълтеница. Билката има приложение при непълно усвояване на мазнините, анемия, използва се за диуретично средство, а също при при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Глухарчето има свойството да стимулира обмяната на веществата, да подобрява храносмилането, а освен това действа благоприятно за лечение на стомашни и чревни смущения, метеоризъм и запек. Някои хора го използват за активизиране на апетита, освен това е добро противоглистно средство. Външно се прилага срещу кожни заболявания и екземи.

 
Коментари
Автор: 123
От дата: 12/05/2012 17:58
Може ли да се ядат листата след прецъфтяване на цвета (когато се образува вече пуха)?
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 17/05/2012 09:55
Листата на глухарчето се берат малко преди цъфтежа или по време на цъфтежа, но не и когато вече се е образувал пух.. Вече е късно за тях :)
Автор: колева
От дата: 20/07/2012 12:43
може ли да дадете рецепти за приложение на билките?
Автор: ЙП
От дата: 22/02/2016 23:24
То непрекъснато расте и образува пух , яде се по всяко време.
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!