Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Цветелина ОодCouleur CaramelMa ProvenceВелеви ФармаWalmarkEos UsaАромаЕвелин 29Доктор ПамуковPwm GamaVita FocusCabana SunLierac

Иглика, билка за нервите

Препоръчваме ви:
Игликата е род, който обхваща около 400-500 вида многогодишни тревисти растения. Тя произхожда от умерените зони на Северното полукълбо и има късо нишковидно коренище. Стеблата са обикновено изправени и къси, а в основата на стеблото са захванати листата, които са назъбени, с леко продълговата до яйцевидна форма, мъхести. Игликата цъфти от февруари до май. Цветовете са петделни, в съцветие или единични в центъра на розетката от листа, а плодът представлява многосеменна кутийка. В България са известни 8 вида иглики в диво състояние, като 4 от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Култивирана иглика се отглежда изключително лесно и често цъфти дори да не се полагат особени грижи за нея.

За лечебни цели се използват коренището и корените, цветовете и листата на билката. Отварите от иглика притежават отхрачващо и диуретично действие, засилват стомашната секреция, действат успокоително на нервната система. Отхрачващото действие на игликата се дължи на сапонините. Растението може да се ползва за лечение на грип, астма, коклюш. Корените се използват за лечение на възпалителни заболявания на пикочните пътища, подагра, трудно уриниране. Цветовете могат да лекуват главоболие, безсъние, нервност, а с листата могат да се третират отпадналост и главоболие, както и недостиг на витамини A и C. Корените се приемат на запарка от две чаени лъжици дрогата в 300 мл. вряща вода. Оставя се да престои половин час, след което се прецежда и се пие по пет пъти дневно в малка чашка.

Корените и коренището се берат преди да настъпи цъфтеж и след като узреят семената, а събирането на листата се извършва по време на цъфтеж. Съгласно Закона за лечебните растения, поради ограничените запаси, всяка година със заповед на министъра на околната среда и водите се налагат ограничения за събираните количества иглика, извън тези за лични нужди. Съгласно този закон 'билки за лични нужди' са колчества билки в свежо състояние, които са събрани от едно лице в рамките на един ден.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!