Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
NuxeBiogameSkincodeСибирско ЗдравеRocCouleur CaramelDucrayPremium Health ProductsVita FocusExfoliacБалчоMa Provence3Chenes

Живовлек срещу рани и стомашни язви

Препоръчваме ви:


Теснолист жиловлек, Plantago lanceolata, е тревисто растение с късо коренище. Расте по ливади, пасища, сухи тревисти и песъчливи зони, край пътища, селища и други. Разпространено е из цялата страна до надморска височина 2000 м, а освен това расте почти из цяла Европа. За лечебна дрога се използват листата, евентуално със стеблата на растението, които се сушат в проветриви помещения или на висока температура. Дрогата не притежава миризма, а вкусът е слузест, слабо горчив. Използват се листата, семената и пресният сок.

Билката съдържа слузни и горчиви вещества, глюкозида аукубин, ензими, витамин С, лимонена киселина, танини, алкалоиди, стероидни сапонини, каротини, витамин K, флавони. В процес на хидролиза веществото аукубин се разпада на глюкоза и аукубигенин. Разнообразните свойства се дължат на разнообразния състав на билката.Основното действие на билката е противовъзпалително, обезболяващо, секретолитично, ранозаздравяващо, противомикробно, диуретично и слабо спазмолитично. Употребява се за лечение на кожни възпаления и рани. Чрез експерименти е доказано, че прилагането на сок от пресни листа на живовлек може да доведе до пълно излекуване на разязвяване на роговица. Билката има чудесен ефект върху стомашни язви, макар че за експерименти е използван препарат с извлек от едролистен живовлек. Може да се използва срещу възпаление на пикочния мехур и на венците, срещу гъбични заболявания, възпаления на очите.В българската народна медицина едролистният живовлек е старо народно средство за лечение на много заболявания, възпалителни заболявания на дихателните пътища с жилав секрет – хронични бронхити, както и заболявания на храносмилателния канал – хроничен гастрит и ентерит, язви, колити. Живовлекът стимулира стомашната секреция и възбужда апетита, използва се за третиране на безплодие, полова слабост, начален диабет. Външно могат да се поставят счукани свежи листа от живовлек срещу ужилване от насекоми, фурункулоза, за лечение на повърхностни гнойни рани, за жабурене на устата и като компрес срещу възпаление на конюнктивата и акнеична кожа.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!