Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
DicrassinPwm GamaЕвелин 29Haya LabsPremium Health ProductsEmoliumНия-Милва ЕоодVita GoldScotish Fine Soaps3ChenesNobelМирта МедикусCatalysis

Прочистващата и противовъзпалителна сила на еньовчето

Препоръчваме ви:


Еньовчето, Galium verum, е растение от семейство Брошови, с дребни цветове и плодчета като сухо орехче. Разпространено е предимно в Северното полукълбо. За лечебна дрога се употребяват цветовете и стръковете. В някои северни страни сокът от еньовче се използва за подсирване на прясното мляко. Билката съдържа латонния глюкозид асперулазид, танини, червено багрило, витамин С, сапонини, етерични масла, горчиви вещества, мастни киселини, соли и др.

 Билката действа диуретично, противомикробно и противовъзпалително, като тези й характеристики се дължат основно на съдържанието на силициева киселина и на багрила. В българската народна медицина еньовче се употребява външно за лечение на циреи и инфектирани обриви на кожата. Обикновено дрогата се използва върху раните стрита на прах и осигурява профилактична защита срещу инфектиране. Тя може да се включи в борбата срещу асцит, който може да се развие заради чернодробна цироза, както и за лечение на възпалителни отоци от остър ревматизъм. Използва се успешно от хора със стомашно-чревни заболявания. Еньовчето се употребява срещу възпалителни процеси на пикочоотделителните пътища и на пикочния мехур, както и срещу камъни в бъбреците. Може да се употребява за лечение на задух, възпаление на гърлото, пресипнал глас, висока температура, глисти. Чаят може да се пие за охлаждаща напитка, ако имате треска. Компресите от настойки могат да се прилагат върху изгаряния, ожулвания, язви или други кожни възпаления, а кремовете с еньовче редуцират симптомите на псориазис. Изплакване на косата с настойка може се използва за лечение на пърхот.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!