Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
AveneNeutrogenaHaya LabsТомил ХербEwopharmaPierre FabreКокона КозметиксEveline CosmeticsNobelBiogameEucerinGalenicЕвелин 29

Синап срещу белодробни болести и ревматизъм

Препоръчваме ви:Синапът е едногодишно тревисто растение, което се среща в цяла Европа. Още преди две хиляди години гръцкият лекар Диоскурид е знаел как се приготвят пластири от синап, които се използват за лечение на гръдни натрупвания. Тази практика се използва и в наши дни. Антисептичните свойства на синапа са били оценени от хирурзите много време преди Пастьор да открие, че микробите причиняват инфекции и заболявания, като са използвали синап за почистване на рани. Въпреки че по време на Първата световна война синапът е използван, като смъртоносно оръжие чрез смъртоносния горчичен газ, неговите лечебни свойства се използват за създаване на първото успешно лекарство срещу левкемия. Днес от зрънцата на синапа се прави предимно ароматна подправка горчица. Прочетете повече за употребите на горчицата.

В синапеното семе се съдържат около 40% протеини, 20 % слузни вещества, 30% мазно масло, етерично масло, гликозиди и ензимния комплекс мирозиназа. От фармокологична гледна точка в синапеното семе се съдържа глюкозидът синигрин, който представлява калиева сол на глюкозидната мирозинова киселина и е неактивен в билката. Активизира се със заливане с хладка вода, а от водата съставката се разгражда на етерично синапено масло, глюкоза и калиев сулфат. Алилсинапеното масло  дразни силно кожата и може да предизвика изгаряне.Основните действия, които има синапът са антиревматично, ревулзивно, тоест дразнещо силно рецепторите на кожата, хиперемично - повишава притока на кръв, антиревматично, антимикотично – срещу гъбички. То е и кардиопулмонален стимулант. Прилага се при лумбаго, ишиас и ревматизъм. Под най-разнообразни форми може да се използва при възпалителни процеси, които засягат белите дробове и горните дихателни пътища. Изпаренията могат да предизвикат дразнене и затова очите трябва да се защитят. Спортистите го използват за редуциране на болките в мускулатурата. За лечение на микози се прави вана за краката, в която се добавят няколко капки синапено масло. Срещу упорита болка в зъбите се препоръчва жабурене на устата с извлек от синап.Синапеното семе намира приложение във вид на синапени лапи, синапена хартия и синапов спирт 2%. Лапите от брашно трябва да се прилагат с повишено внимание, тъй като от предозиране може да се получи изгаряне на кожата втора степен. Във вана, във водата на която е добавено синапено семе, трябва да се стои не повече от 20 минути. При продължителен престой на синапената лапа може да се получи изгаряне на кожата. Синапът не трябва да се прилага при деца до шестгодишна възраст. За хора със стомашно-чревни язви или възпалителни бъбречни заболявания билката е противопоказна.

 
Коментари
Автор: Анонимен
От дата: 19/04/2013 18:06
Горчица на прах /синапено брашно/ от магазини Берьозка/, разбъркана с малко гореща вода и внимателно и отдалеч вдишвана през носа от време на време ми пресече силна хрема и прочисти синусите - нещо, което с капки, спрейове и прочие или без тях по-малко от седмица не трае :)
Автор: Борислав Илиев
От дата: 25/02/2016 20:01
колко време да се взима без да увреди на човек
Автор: Анонимен
От дата: 13/02/2018 13:19
Синапени лапи не се поставят в областта на сърцето, млечните жлези, даже в областта на гръбнака според някои руски източници - прочетете за горчичники във Википедия.
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!