Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
PranaromPurelogicolElancylPlantersEmoliumNatur ProductEos UsaBotoinaLeocremaBio FreshMason NaturalTnt 21Aboca

Риганът като антисептична съставка

Препоръчваме ви:

Риганът, Origanum vulgare, е тревисто растение, което се среща почти навсякъде, на височина до 1600 метра. Най-често може да се открие около горски пътеки, в храсталаци и по каменливи части. В България риганът е познат с имената ванилова трева, черновръхче, балкански чай, горски чай, овчарски босилек и витошки чай. Много често се употребява като подправка за храна.В растението се съдържат витамини А и С, минерални соли, дъбилни вещества, горчиви вещества, трициклични сесквитерпени. Откриват се още феноли, флавоноиди и етерично масло с основни съставки накарвакрол, карвакрол, пинен, кариофилен, оцимен и лимонен. Маслото на подправката се употребява още от лекарите в Древна Гърция като антисептично средство.Риганът се отглежда заради ценните си консервиращи, вкусови и медицински качества. Първи древните гърци започнали да го употребяват освен като подправка, и като билка. Хипократ е използвал растението като антисептик при болести на стомашната и дихателната система. Древните гърци обработвали с риган раните, които били причинени от ухапвания от паяци и змии. През Средновековието риганът се е използвал за лекуването на болести на дихателната система. Днес растението се използва в парфюмерията, кулинарията и медицината. То е силен антосептик, който може да се използва като профилактично средство при възпалителни процеси на кожата. Билката облекчава симптоми на настинки, грип и възпалено гърло. Има отхрачващо и потогонно действие. Под формата на запарка тя може да се консумира за неутрализиране на спазмите и болките в червата и стомаха. Редовната консумация на риган води до повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Действа диуретично и възбужда перисталтиката при ленивост на червата.Билката намира приложение при нервност, безсъние и психическо напрежение. Етеричното масло от риган намира приложение в парфюмерията, при консервацията на храни и като средство против мравки и молци. При обриви, екземи и лишеи, риганът се консумира вътрешно, като се прави под формата на запарка. В билката се съдържат много вещества, които имат антиоксидантна активност, но като цяло билката не е ефективен антиоксидант. Доказани са антибактериалните свойства на ригана при инфекции на репродуктивните пътища. Поради тази причина той е идеален за консумация от жени, които са родили и все още се възстановяват.

Преди да започнете с консумацията на риган с цел лечение на болести е добре да се направи консултация с фитотерапевт. Трябва да се внимава с количеството и дозата на билката, тъй като тя има силен успокоителен ефект и не трябва да се консумира в големи дози. Установено е, че етеричното масло от риган има известна токсичност, затова с него трябва да се лекувате внимателно.

 
Коментари
Автор: Теодор
От дата: 04/12/2014 18:17
Ето малко повече информация за маслото от риган, което също има доста ползи за здравето: http://www.zdraviste.com/масло-от-риган-ползи-за-здравето-и-еф/
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!