Цикория за прочистване на кръвта от отрови и здрава храносмилателна система

Препоръчваме ви:

Цикорията, Chihorium intybus, е многогодишно растение, което се среща предимно на територии с умерен климат. Тя произлиза от Азия и Европа. Тази зеленчукова култура расте без почти никаква светлина, именно поради тази причина миналото са я считали за „мръсно растение“ и са правили черни магии с нея. По нашите земи е позната още с наименования дива радикя, синя жлъчка, свинок, гвачка, бърдоква, дъвка и жилаво цвете. Заради деликатната си структура и бледите си листа преди е била наричана „изплашен зеленчук“.

В цикорията се съдържат елементи натрий, калций, магнезий, калий, желязо и фосфор, витамини B1, B2, PP и C. Откриват се още инулин, инбитин, каротин, дъбилни вещества, фруктоза,  пектин, притеини и холин. В 100 грама цикория се съдържа 1,7 г протеини, 4 г въглехидрати, 0,2 г мазнини и 23 ккал. Нейният вкус е леко горчив и е много хрупкава. За да се премахне горчивината, цикорията трябва да престои в подкиселена вода.

Още от древността цикорията е популярна заради терапевтичните си свойства. В Древен Египет са използвали билката за лечението на заболявания, които са свързани с жлъчния мехур и черния дроб. Те са вярвали, че растението има свойството да пречиства кръвта и да премахва токсините от черния дроб. Днес листата на цикорията се използват за овкусяване на салати, а корените се употребяват за приготвянето на безкофеинова напитка. При консумацията на цикория се забелязва засилване на сърдечната честота, като се увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Растението увеличава умствените способности, повишава концентрацията и стимулира нервната система. Тя се препоръчва при състояния, които се характеризират с постоянна умора. Съдържащият се в нея инулин има благоприятно действие върху храносмилателната и отделителната система. Той възпрепятства размножаването на бактериите Ешерихия коли и Салмонела. Също така спомага за по-добро абсорбиране на калция и други минерали, а освен всичко играе важна роля в регулацията на холестерола в кръвта. Цикорията не съдържа кофеин и спомага за редуцирането на високите нива на кръвната захар, уравновесява кръвното налягане и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали в тъканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *