Дяволска уста за нервната система и за щитовидната жлеза

Дяволската уста, Leonurus cardiaca, е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, което достига до височина 1,4 метра. В България то не е много популярно, за разлика от китайската медицина, където е едно от най-често срещаните лечебни растения. То може да се открие по нивите, тревните площи и бреговете на реките. Дяволската уста вирее в Централна Азия, Европа и Близкия Изток. Съществуват много легенди за произхода на растението, като една от тях са най-разпространена. Според нея в Древна Елада е имало градче с население, което живее над 100 години. Тъй като те пиели вода само от извор, който бил заобиколен само с дяволска уста, всички решили, че дългите години живот се дължат на лечебното растение. Билката е позната още под името наметливо биле, страхливче, тамянка и домашна коприва.

В химичния състав на дяволската уста се откриват витамини А, С и Е, органичните киселини лимонова, винена, ванилова, урсулова и ябълчна, 3% дъбилни вещества, етерично масло и горчиви вещества. Намират се флавоноиди кверцетин и рутин, алкалоиди хиперозид, стахидрин, холин и леонурин, сапонони и смоли.

Билката е известна със седативното си действие и поради тази причина се използва за укрепване на нервната система. Тя е особено подходяща при симптоми на депресия и тревожност. Понижава възбудимостта и нормализира функцията на щитовидната жлеза. Използва се също при проблеми със сърдечносъдовата система, тъй като има благоприятно действие върху мускулатурата на сърцето. Съдържащите се в нея гликозиди имат положително действие върху високото кръвно налягане. Билката е подходяща за употреба в случаи на стенокардия, при тахикардия и аритмия. Растението може да се използва за лечение на метеоризъм, преумора, трудно уриниране, стрес и главоболие. Много е полезна за женски проблеми в „онези“ дни. Дяволската уста облекчава болките от болезнената менструация, спомага за по-лесното преминаване на климактериума и предотвратява маточните инфекции.

Дяволската уста е много силна билка, със силно действие върху организма. Нейното дозиране е строго индивидуално за всеки пациент и зависи от личностните му характеристики като тегло и възраст. Също така приемът на билката е свързан с появата на странични ефекти, като забавени реакции, липса на концентрация, сънливост и раздразване на стомашната тъкан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *