Пащърнак

Пащърнакът принадлежи на  отдел Покритосеменни от семейството на сенникоцветни. Пащърнакът или известен още като Pastinaca sativa е кореноплоден зеленчук, който е сроден на моркова, целината и копъра. Прилича на морков по корените си, но цветът му е по-светъл, макар формата да е същата, а вкусът му да е по-силен.

Той е двугодишно тревисто растение, през първата година развива перести листа на дълги дръжки, а едва през втората голо цветоносно стебло, което може да достигне до метър височина. Цветовете му представляват сложни сенници с по 8-12 главни лъча. Всеки от тях се състои от пет златистожълти венчелистчета.

Растението е разпространено из цяла Европа като в България можем да го срещнем до 1600 метра височина.

Можем да използваме корена, защото съдържа етерични масла и кумарини, а семената — етерични масла, кумарини и петрозелинова киселина. Етеричното масло, което се съдържа в семената биват два вида, в зависимост от наличието на естери на оцентаната киселина.

Пащърнакът има важни лечебни свойства и се използва във фитотерапията. А фитотерапията е част от фармакологията, която представлява профилактика и лечение с галенови препарати. Повече то от тях се добиват от лечебни растения като този полезен зеленчук.

В народната медицина  се ползва за лечение на бъбреците и отделителната система. Също така и при високо кръвно налягане, бронхит или анемия. Има диуретично и съдоразширяващо действие. Може да се използва и като спазмолитично и болкоуспокояващо средство при пясък и камъни на бъбреците и пикочния мехур. Дори местните народи от Америка вярват че ако сок от пащърнак и сок от листни зеленчуци може бързо да разбие камъните и така те лесно да се изхвърлят с  урината. Освен това може да се ползва за язва на стомаха или дванайсетопръстника. Може да се приложи и за повишаване функцията на половите жлези и лекуване на гинекологични проблеми.

Може да се използва и външно като намажем кожа, заболяла от витилиго, заради свойството на пащърнака да стимулира образуването на меланин.  По този начин облекчава кожната болест.

Поради полезното си действие за нашето здраве, пащърнакът е редно да присъства и на нашата трапеза, защото е един от най-полезните и достъпни зеленчуци през зимните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *