Чайот

Чайот или Sеchium edule е познат още като мексиканска краставица представяла тропическо много годишно растение. Плодовете са с формата на круша и се използват освен в готварството и в медицината. Той е основен представител на рода със същото име и принадлежи на семейство Тиквови, клас Двусемеделни. Самото названия чайот е испанското произношение на думата хуицайотли.

Растението е плодотворно цели 8 години. Има дебел корен, от които при култивиране израстват няколко стъбла, верни на семейство Тиквови стеблата развиват ластари за опора.  Листата са гладки, широки и завършват със заострени връхчета. Цъфти от април до декември.

Плодът има тънка светлозелена кора. Отдолу има бяла и мека сърцевина подобно на тиквичката. Може да се използва суров в салата като я обогатява с полезни вещества и вкус или след термична обработка. Възможно е да го напарим на пюре или дори да се консервира.

Чайотът има когато количество витамин С, като може да осигури до 17% от дневната доза на важния витамин. Антиоксидантните свойства на витамина неутрализират окислителните реакции в клетките ни и по този начин отстраняват образуването на свободните радикали.

Тези антиоксиданти предпазят и от рак според многобройни изследвания, така че както при всички плодове и зеленчуци не бива да го пренебрегваме ако можем да си го набавим.

Чайот се бори и с акнето. Плодът съдържа и цинк, за него се знае, че влияе на хормона, който контролират произвеждането на себума по кожата.

Цинкът също е полезен за добра имунна система, тъй като клетките на имунната система го ползват да се пребори с микробите и бактериите като ешерихия коли.

Калий също намираме в мексиканската краставица, а той помага и за сваляне на високото кръвно. В чайота се намира и витамин В6, който помага за паметта.

Чайотът може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания, а също така и за костни заболявания, заради съдържанието си на фолиева киселина.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *